Од владавине права зависи и привредни раст

0

Србија је прошле године привукла 3,5 милијарде евра страних директних инвестиција, а за девет месеци ове године 2,4 милијарде, речено је на представљању 17. издања Беле књиге Савета страних инвеститора.

Шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици поручио је да жели све да увери да Србија има европску перспективу и да се то није променило.

“То остаје кључни приоритет и за Србију и за ЕУ”, рекао је амбасадор Фабрици. Он је подсетио да је Србија отворила 17 и привремено затворила два поглавља, напомињући да то не треба гледати као на трку од 100 метара, већ на маратон.

“Владавина права је први приоритет и од тога зависи привредни раст”, рекао је шеф Делегације ЕУ у Србији и додао да је представљање Беле књиге прилика да се “измери притисак и температура пословног окружења”.

“Бела књига и њене препоруке су веома сличне као и извештај Европске комисије”, оценио је он.

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је да Србија наставља да трансформише своју економију са радно-интензивних инвестиција на раст заснован на знању и иновацијама.

“Србија је прошле године привукла 3,5 милијарде евра страних директних инвестиција, а за девет месеци ове године 2,4 милијарде. У осам месеци ове године извоз ИТ услуга је премашио извоз услуга из целе прошле године, као и извоз пољопривредних производа”, рекла је она.

Председница Савета страних инвеститора Јана Михајлова поручила је да та организација заговара даље убрзање реформи са циљем да се следеће године Србија приближи 50 одсто у примени препорука из Беле књиге.

Михајлова је рекла да је ове године примењено 41 одсто препорука и издања Беле књиге из 2018. године. Према њеним речима, три су кључна очекивања од Владе Србије – да убрза приступне преговоре са ЕУ, рад на фискалној консолидацији и унапређење примене закона, посебно у области пореза.

 

Подели

Comments are closed.