Саслушање изабраног комесара Оливера Вархејиа завршено

0

Чланови одбора за спољне послове Европског парламента испитивали су мађарског кандидата за комесара за портфељ суседства и проширења Оливера Вархељија. Координатори политичких група из одбора састаће се убрзо након саслушања ради процене учинка господина Вархеља.

Отварање преговора са Северном Македонијом и Албанијом

Током уводног говора, кандидат за комесара представио је оно што сматра кључним резултатима за суседство и политику проширења за ЕУ ​​у наредних пет година.

„Морамо да отворимо преговоре о приступању са Северном Македонијом и Албанијом. Истовремено, потребни су нам и ефикаснији приступни процеси и припреме које су усредсређене на бржи осетљиви резултат за људе у њиховом свакодневном животу“.

Вархељи је такође рекао да је за ЕУ ​​од пресудног значаја да се осигура да земље Источног партнерства спроведу структурне реформе, а да се притом поштује територијални суверенитет Украјине. Најавио је да ће се обновити партнерство са јужним суседством, фокусирајући се на економски развој и потпуно искористити тренутни инструмент суседства, развоја и међународне сарадње (НДИЦИ) и инструмент претприступне помоћи (ИПА ИИИ), који би требало да фокус ставе на инвестирање.

Владавина права

Посланици су испитивали кандидата за комесара о томе како планира да убрза интеграцију Западног Балкана, имајући у виду тренутни изазовни политички контекст. Неки су изразили озбиљну забринутост због тога како ће Вархељи бити способан да промовише владавину закона и основна права у земљама проширења, с обзиром на то да је његова сопствена држава, Мађарска, током последњих неколико година усвојила неколико закона који нису у складу са Уговором о ЕУ. Други су изразили забринутост због тога да ли ће лојалност кандидата за комесара бити ближа мађарској влади или ЕУ у целини.

Видео снимак целог саслушања можете погледати овде.

Следећи кораци

На основу препорука одбора, Конференција председника одлучиће 21. новембра да ли је Парламент добио довољно информација да прогласи поступак расправе закљученим. Ако то буде случај, на пленарном заседању 27. новембра у Стразбуру гласаће се о томе да ли ће Вархељи бити изабран у Комисију.

Подели

Comments are closed.