Улагање у младе – улагање у будућност

0

На округлом столу ”Нови Сад и Асуан – Омладинске престонице Европе и Африке” потписани су оснивачки документи за успоставлјање европско-афричке омладинске сарадње, као и Мреже европских омладинских престоница, Новог Сада, Марибора и Клужа, а потписници су били званичници из претходних омладинских престоница.

Потписивању су присуствовали и представник Делегације Европске уније, Штефен Худолин, градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић, амбасадор Египта, Амр Алгувејли и гувернер Асуана, Ахмед Ибрахим.

Улагање у омладину и образовање круцијално је за економски развој и промовисање фундаменталних вредности Европске уније – демократије, солидарности и поштовања људских права, због чега је овај догађај од непроцењиве важности. Питање образовања и младих обухваћена су поглављем 26 које је Србија затворила и тиме показала да има добре темеље на којима може да напредује.

“У овом пољу ЕУ стратегија усмерена је на једнаке могућности за младе у пољу образовања и на тржишту рада, као и да оснажи младе да активно учествују у изградњи друштва. Србија напредује у овом пољу, али још много мора да се ради на систему образовања. ЕУ је Србији на том путу главни партнер, кроз пружање помоћи како логистичке, тако и финансијске – подршка додатним едукативним тренинзима за предаваче, те финансирање нове опреме за школе”, изјавио је Штефен Худолин, представник Делегације ЕУ.

Потписивањем ових докумената, Мрежа Омладинских престоница Европе моћи ће заједнички да креира пројекте и аплицира пред међународним фондовима, као и да се формално представлја. Египатски град Асуан, као афричка Омладинска престоница, потписивањем европско-афричке сарадње омогућиће јачу везу између омладине Европе и Африке, али и  формалну размену.

“Европа и Африка су историјски повезани. Пре 19 година одржан је први заједнички самит, а данас се поново састајемо у Новом Саду. Важно је да се потрудимо да се приближимо једни другима. Људска инфраструктура је најбитнија за просперитет. У Африци преко 60% становништа чине млади и зато је важно да улажемо у младост. Јер млади значе будућност”, рекао је амбасадор Египта у Србији, Амр Алгувејл.

Присутнима су се овим поводом обратили и градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић, те гувернер Асуана, Ахмед Ибрах.

Подели

Comments are closed.