Амбасадор Сем Фабрици предао Годишњи извештај премијерки Ани Брнабић

0

Шеф Делегације Европске уније у Србији, амбасадор Сем Фабрици, уручио је Извештај о Србији за 2019. годину премијерки Ани Брнабић. Уручивању извештаја у згради Владе присуствовала је и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Проширење је у интересу и саме ЕУ, рекао је амбасадор Фабрици на конференцији за медије након предаје извештаја и разговора са представницима Владе Србије. Додаје да Унија наставља да обимно инвестира у регион, финансијска средства долазе кроз предприступне фондове, политичка воља је исказана кроз прошлогодишњи Самит у Софији, као и кроз Стратегију за Западни Балкан. Шеф Делегације ЕУ у Србији се захвалио свима који су допринели изради извештаја и каже да он покрива све аспекте.

„Има напретка у појединим областима, али Србија мора да буде одлучнија. Велики део извештаја говори о охрабривању да се обезбеди међупартијски дијалог, како би парламент вршио надзорну функцију. У области слободе изражавања нема напретка. Донета је медијска стратегија у процедури која је била инклузивна и транспарентна, али Европска комисија није имала времена да да коментаре на тај документ“, појаснио је шеф Делегације ЕУ у Србији.

У извештају је и охрабрење да се настави борба против корупције, а нови закон у тој области ће се анализирати како би се утврдило да ли је у складу са тековинама антикорупцијског тела Савета Европе. Србија је наставила да значајно доприноси у контолисању мешовитих мигрантских токова. Позитивни резултати су у економији, привреда је порасла за 4 посто на здравим основама. Већ 2 године заредом, буџет је у суфициту, државни дуг пао на 55 посто, стране инвестиције порасле за 7.2 посто, пренео је амбасадор налазе из извештаја.

„Економске реформе добро напредују, регионална сарадња је снажан мотор за цео Западни Балкан како би он био ближи Унији. Морају се унапредити реформе у владавини права ако се жели да се задржи баланс у процесу приступања“, изјавио је амбасадор, уз напомену да је питање нормализације односа Београда и Приштине кључно за напредак државе ка Европској унији.

„Европска комисија и Делегација ЕУ ће при даљем представљању овог извештаја остати посвећени свим партнерима. Извештај ће бити наша водиља у наредном периоду. Засигурно желимо Србији да успе у својим реформама“, закључио је амбасадор Фабрици.

Премијерка Брнабић и министарка Јоксимовић једногласне су у оцени да ће Србија наставити процес прикључења Унији уз препоруке из извештаја, али сматрају и да

„Негде у основи извештај позитиван, препознаје напредак у неким областима, пре свега у економији, али ту напредак препознају све међународне организације. Сматрам да делови извештаја нису базирани на чињеницама, него на политичкој перцепцији“, каже премијерка, и додаје да Србија учествује у процесу европских интеграција зато што то жели, а не „због извештаја о напретку“.

„Констатује се напредак, ни у једној области нема назадовања. Мислим да је Србија урадила више него што је исказано у извештају. Надам се да ће се до краја румунског председавања отворити нова поглавља“, каже министарка Јоксимовић.

Погледајте још:

Подели

Comments are closed.