Амбасадор Фабрици: Важно је наставити реформу управљања јавним финансијама

0

Шеф Делегације Европске уније у Србији, амбасадор Сем Фабрици, учествовао је на трећем састанку у оквиру Дијалога о реформи управљања јавним финансијама. Он је истакао неопходност да се реформски процес настави као битан део интеграције Србије у Европску унију.

Амбасадор истиче да такве реформе значе да је у Србија ушла у фазу другачијег размишљања, где је за спровођење јавне политике, неопходно да се направи анализа трошкова и да се обезбеди буџет, као и да је све то део напора да државна управа буде што отворенија.

„Наравно, процес се не дешава преко ноћи, он је резултат великог броја комплексних елемената. Закон о планском систему, који је донет у априлу 2018. године постао је нека врста кишобрана и направио је везу између јавне политике и буџетског процеса. Потреба да се повежу та два елемента иду заједно са управљањем људским ресурсима, компетенцијама, структуралним процесима и организацијоним елементима јавне управе. Зато је Европска унија од 2016. године укључена у сектор подршке реформама јавне администрације,“ каже амбасадор Фабрици.

Србија и Немачка преко 15 година су партнери у области доброг управљања финансијама и мислим да се ради о веома добром партнерству, каже амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб.

„На пример, наше заједничке активности укључују такозвани „Водич за грађане кроз буџет“, који је доступан на сајту Министарства финансија. Сви наши заједнички напори усмерени су га интеграцији Србије у ЕУ, као и помоћи Србији да постигне циљеве које су постављени у оквиру Агенде 2030. Немачка ће наставити да подржава српске власти у програму финансијских реформи и након 2019,“ сматра амбасадор Шиб. Немачка организација за међународну сарадњу (GIZ) део је пројекта “Реформа јавних финансија – финансирање Агенде 2030“.

Програм реформе управљања јавним финансијама 2016-2020. године, започет је у новембру 2015. године, подсетио је државни секретар у Министарству финансија Гојко Станивуковић.

„Програм прати буџетски процес у целини, са циљем да извршење буџета буде на најбољи начин повезано са различитим политикама владе.  Циљ реформи је да се постигне одржив буџет, смањење јавног дуга, јачање финансијског управљања и контроле, унапређење ревизорске контроле и парламентарног надзора, а што даље доприноси транспарентности управљања јавним финансијама,“ каже Станивуковић.

Подели

Comments are closed.