Амбасадор Фабрици: Дан Европе прилика да потврдимо значај мира и трајног помирења

0

Шеф Делегације Европскe уније у Србији Сем Фабрици угостио је бројне угледне госте из Србије и дипломатског кора на пријему поводом прославе Дана Европе у Комбанк дворани.

Дан Европе је прилика да потврдимо значај мира и трајног помирења у Европи и шире, каже шеф Делегације ЕУ у Србији (цео говор можете пронаћи овде). Он додаје и да су циљеви Шуманове Декларације циљ је били да подреди егоизам нације Европи, а конкуренцију сарадњи, да буде прагматична и да Европу гради корак по корак, почев од угља и челика и да затворена врата подреди отворености као новом начину размишљања и да тај начин размишљања учини блиским свим Европљанима.

„Ако убрзамо време до данас, видимо да су ова три једноставна, али у исто време револуционарна концепта, претворила преко седам деценија сиромашне, морално уништене и подељене Европе у поновно уједињени и самоуверени континент: огроман простор слободе, дмеократије и просперитета у ком пола милијарде људи живи у миру и сигурности“, наглашава амбасадор.

Ви сте се отиснули на ово путовање са циљем да завршите процес реформи, да своју привреду учините отпорном и просепритетном, демократију и владавину права јачом, друштво праведнијим, а земљу еколошки одрживијом, сматра он. Додаје да су Србија и ЕУ ближе него икада и да ће то бити у фокусу кампање #ЕУзаТебе.

„Ако само погледамо наше привредне односе, видимо да смо далеко највећи трговински партнер и инвеститор Србије и да подржавамо привредни раст и запошљавање. Ми смо донатор број један који вам помаже да изградите сигурнију, демократскију и просперитетнију земљу. Ми смо дестинација број један за Србе који путују, уче или раде у иностранству. Осим тога, ту смо и злу не требало, што се показало приликом поплава и миграција,“ закључио је Фабрици који је завршио говор речима „Живела Европа, Живела Србија“ на српском језику.

Председник Вучић истиче да су мир и стабилност највећи и најважнији циљеви Србије и да је то немогуће без европске подршке. Он наглашава да је 9. мај важан дан за Србију, јер слави и Дан победе над фашизмом и Дан Европе. 69 година земље Европе немају сукобе и ратове – оно што је Србији потребно више него било шта друго и више него икада, каже председник.

“Управо зато са сигурношћу могу да утврдим да не постоји важнији разлог од прихватања политике и вредности Европе, очување мира, стабилности и гаранција будућности наше деце и земље у целини”, наглашава Вучић и додаје да Србија припада Европи, не само географски, већ и вредносно.

Након поздравних говора амбасадора Фабриција и председника Србије Александра Вучића, одржан је концерт дечијег оркестра „Музика наде“ и бенда „Бајага и Инструктори“.

Подели

Comments are closed.