Амбасадор Фабрици за Блиц: Позиција ЕУ према Србији се није променила

0

Шеф Делегације Европске уније у Србији, амбасадор Сем Фабрици говорио је за дневни лист Блиц о тренутној ситуацији у процесу српске интеграције у ЕУ. На почетку интервјуа, наводи се изјава француске министарке за европске послове Натали Лоазо, да у садашњој ЕУ нема места за нове чланице, те да и Србија и Унија морају да прођу кроз реформске процесе. „То је упалило аларм у редовима проевропске јавности“, оцењује лист.

Блиц: Чини ли се и вама да је ентузијазам према ЕУ последњих дана спласнуо?

Погледајмо чињенице, хајде да не извлачимо закључке из једне изјаве узете изван контекста. Србија је у процесу приступања ЕУ. Као што се сећате, прошле године у Софији био је самит представника ЕУ, и закључак је био да Европска унија и све земље чланице једногласно подржавају европску перспективу Западног Балкана. Реформе у Европској унији и проширење се одвијају паралелно. Наравно, у Србији никада није досадно, али је битно да Србија настави да ради јер се позиција ЕУ није променила. Позвао бих све да остану мирни.

Блиц: Шта је са реформама у Србији, има ли помака у решавању горућих проблема слободе медија и владавине права?

Сагледајмо ширу слику. Овде је реч о две врсте реформи. Економске реформе су веома битне за свако друштво. Србија је остварила добар напредак у тим реформама, али економија мора да расте брже и у дужем временском периоду, незапосленост мора да буде још више смањена, одлив мозгова мора бити решен, српска економија мора бити конкурентна на тржишту ЕУ.

Друга врста реформи односи се на владавину права и овде је остварен много мањи напредак. Када причамо о владавини права, причамо заправо о улози правосуђа – једне од три гране власти у свакој демократској држави (уз медије, који су четврта). Последњих година много је урађено у домену измена Устава: на њима је рађено две године, ЕУ је изнела своје коментаре, Венецијанска комисија такође, и сада је нацрт у парламенту. Пратићемо и како се тај нацрт мења.

У сфери слободе медија рекли смо прошле године у нашем Годишњем извештају за Србију да не видимо напредак. Веома јасно. Желимо да видимо окружење у ком новинари могу да раде слободно и безбедно. Поступак израде нове медијске стратегије јесте позитиван корак, али њена имплементација је најважнија. На крају, ако новинари буду слободни и безбедни, ако, на пример, улога Јавног сервиса буде јасна, онда ће то бити успех. Кад смо код реформи, напоменуо бих и то да треба да се усвоји и закон о спречавању корупције.

Блиц: Интересантно је да се у случају новинара Милана Јовановића оба ова питања – стање медија и судства – комбинују. Пратите ли тај случај?

Наравно, безбедност новинара је предуслов да се поправи ситуација. Но, тај случај је у судском поступку и не могу да га коментаришем, али и у овом и у сваком другом случају судије морају бити независне. Независне судије и безбедност новинара су оно што нам је потребно. Наставићемо да пратимо ситуацију.

Блиц: Поменули сте парламент и потребу да се о Уставу прича тамо. Али, опозиција бојкотује парламент и вероватно ће бојкотовати изборе.

Право грађана да протестују је фундаментално – људима мора бити дозвољено да искажу незадовољство, докле год то чине мирно и у складу са законом. Међутим, ЕУ је рекла да нам је потребно да реформе у Србији теку кроз парламент. Парламент мора бити место на ком се ова дискусија дешава. Парламент мора да осигура међустраначки дијалог и да боље врши надзор над владом. Парламент мора да ради боље и грађани морају да буду заинтересовани за његов рад.

Блиц: Дакле, када опозиција каже “не враћамо се у Народну скупштину”, ЕУ каже…?

Парламент мора бити место где се доносе одлуке. Парламент мора боље да функционише. Сасвим сигурно у парламенту морају да се поштују права опозиције.

Блиц: Део демонстраната упао је у зграду Радио Телевизије Србије прошле суботе. Како видите тај потез и уопште како видите улогу РТС-а у дијалогу између власти и опозиције?

Јасно смо ставили до знања да је протест право које треба омогућити, али да мора остати миран и у складу са законом. Што се тиче РТС, један део медијске стратегије тиче се и његове улоге. Битно је нагластити да јавни сервис не сме бити ни владин ни опозициони, већ – у интересу народа. Неопходно је обезбедити плурализам, медијска стратегија то мора да узме у обзир. Дакле, и у РТС опозиција мора добити простор да се чује, али пре свега грађани морају да имају право на плурализам информација.

Блиц: Да ли је сада тако?

Мислим да би могло бити боље.

Блиц: ЕУ има јасан став у вези с таксама које је Косово увело а са којима нема преговора. Шта даље?

Европска унија је добила мандат од Генералне скупштине Уједињених нација да створи услове за посредовање у преговорима Београда и Приштине и желимо да видимо пуну нормализацију односа. Одлука о таксама је једнострана и одмах смо је осудили, а висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини је недавно у Њујорку рекла да ће чим таксе буду суспендоване позвати обе стране назад за преговарачки сто.

Блиц: А да ли ће се у преговоре укључити САД и Русија, као што је недавно сугерисано?

Формат остаје исти, ЕУ ће и даље посредовати у дијалогу, нема промене. То ће бити преговори између Београда и Приштине под палицом ЕУ. Када се Федерика Могерини обраћала Савету безбедности УН, рекла је да међународна заједница мора да подржи овај процес. И тачка.

Блиц: Хоће ли правно обавезујућег споразума бити ове године?

Нема разлога да будемо превише оптимистични, али ни превише песимистични. Тешко је рећи да или не дефинитивно, хајде да будемо опрезно оптимиститични. Мислили смо да никада неће бити споразума око имена Северне Македоније, па се то ипак догодило. Нормализација односа Београда и Приштине, наравно, јесте другачија, али позитивне ствари се могу десити.

Подели

Comments are closed.