Амбасадор Фабрици за Н1: Највећа достигнућа ЕУ мир, демократија и економски напредак

0

Европска унија је главни политички савезник, трговински партнер и доносилац инвестиција у Србију, изјавио је шеф Делегације ЕУ у Србији, амбасадор Сем Фабрици током гостовања у емисији „Нови дан“ на телевизији Н1.

„Постоји потреба да објаснимо више шта је то што радимо. Део наше кампање коју ћемо покренути 9. маја зове се #EUzaTebe. Ту кампању покрећемо у вези са нашим радом у различитим секторима, где објашњавамо огроман посао који смо у протеклим годинама урадили. ЕУ није само први економски партнер Србије, већ и први финансијски пријатељ. Дајемо грантове у износу до 200 милиона евра годишње, градимо школе, дајемо тракторе, градимо путеве, постројења за прераду отпадних вода. То је огроман број активности“, каже амбасадор Фабрици.

Као највећа достигнућа Европске уније, наводи седам деценија непрекидног мира, без ратова, стварање демократских држава и константан економски напредак.

„Ако погледате у историју, ми имамо непрекидан период мира у Европи, имамо просперитет, економски раст, и никад нисмо били богатији него данас. И то је суштина овог пројекта – да људи могу да раде заједно, без обзира на разлике, које могу да се реше кроз разговор и сарадњу“, каже шеф Делефације ЕУ у Србији, и додаје да не постоје мале и велике земље у ЕУ, већ једно тржиште од пола милијарде људи које је велика прилика за свакога.

Амбасадор Фабрици изражава и наду да ће се Београд и Приштина убрзо вратити за преговарачки сто, уз напомену да је неопходно извлачити поуке из историје. ЕУ је спремна да допринесе процесу, каже амбасадор.

Фабрици је најавио низ догађаја поводом обележавања Дана Европе, попут концерта хора и оркестра „Музика наде“ 9. маја у Комбанк дворани. Поред њих, у програму учествују Бајага и Инструктори, Васил и Марта Хаџиманов. Оркестар и хор Музика наде ће на концерту извести композиције различитих жанрова, од класичне музике преко латиноамерицких и афричких ритмова до етно мелодија прожетих џезерском импровизацијом.

Поред тога, планирано је одржавање и манифестације “Град Европе”, у суботу, 11. маја од 11 до 17 часова на Тргу Николе Пашића у Београду. Више детаља о кампањи #EUzaTebe можете пронаћи на нашем сајту.

Подели

Comments are closed.