Амбасадор Фабрици истакао значај међуинституционалне сарадње

0

Подршка општинама и унапређење комуналне инфраструктуре и услуга су у самом врху приоритета Европске уније у Србији, изјавио је шеф Делегације ЕУ у Србији, амбасадор Сем Фабрици, током данашње посете Шапцу.

Током једнодневне посете Шапцу, амбассадор ЕУ се састао са градоначелником Шапца Небојшом Зеленовићем са којим је учествовао у састанку са представницима Министарства пољопривреде и Министарства за заштиту животну средине посвећеном постројењу за прераду отпадних вода у Шапцу, чију је изградњу ЕУ подржала са 10 милиона евра. Остатак новца за овај пројекат вредан преко 18 милиона евра су обезбедиле локална самоуправа и држава.

Амбасадор је са својим домаћинима обишао и постројење, а приликом посете је медијима поручио да је то један од најважнијих пројеката у области прераде отпадних вода у Србији.

„Ово је први потпуно функционални систем за прераду отпадних вода у Србији. Он је резултат напора Владе, локалних власти и Европске уније”.

Он је истакао да ће постројење унапредити квалитет живота у Шапцу, у складу са европским стандардима, додајући да су „крајњи корисници овог заједничког напора ЕУ и Србије грађани – око 126.000 људи који ће од сада живети у бољим здравственим условима и чистијој животној средини”.

„Ово је одличан пример успостављања међуинституционалне сарадње у корист грађана Србије. Уверавам вас да имате пуну подршку ЕУ и да ћемо наставити да подржавамо сличне пројекте и убудуће.”

Фабрици је рекао да ће у оквиру ИПА, а касније и других фондова, бити обезбеђен највећи део средстава за неопходне инфраструктурне пројекте и позвао је српске власти да преузму контролу и припремају квалитетније пројекте како би биле спремне да аплицирају за средства ЕУ.

Амбасадор је са градоначелником Шапца посадио стабло у близини линијие муља у оквиру постројења.

Фабрици је испоручио и опрему купљену у оквиру пројекта „Заједнички допринос унапређењу транснационалне припремљености за ванредне ситуације у сливу реке Саве” који је спроведен као део програма прекограничне сарадње између Хрватске и Србије: два теренска возила у вредности од 56.000 евра и опрему вредну 40.000 евра за мобилну екотоксиколошку јединицу Завода за јавно здравље у Шапцу, као и комплете прве помоћи за дом здравља „Др Драга Љоциц” у вредности од 22.000 евра.

Фабрици је истакао да је пројекат веома важан за процесс евроинтеграција, поготов за део који се тиче заштите животне средине.

ЕУ је након поплава из 2014. донирала Србији близу 170 милиона евра. Поплаве не знају за границе и националну припадност и сјајно је што власти Србије и Хрватске могу да сарађују на овом питању, рекао је Фабрици говорећи о пројекту чији је циљ јачање капацитета за суочавање са ванредним ситуацијама институција са обе стране Саве.

Амбасадор ЕУ је на крају посете обишао и мост на речи Думача недалеко од Шапца, чија је реконструкција захваљујући донацији ЕУ почела у јулу 2017.

Подели

Comments are closed.