Амбасадор Фабрици: Отворена управа оснажује грађане

0

Шеф Делегације Европске уније у Србији, амбасадор Сем Фабрици учествовао је на конференцији поводом програма Партнерства за отворену управу (OGP) заједно са премијерком Србије Аном Брнабић, представницима Владе и међународних партнера програма. На догађај је, осим званичника, дошло и 80 представника локалне самоуправе.

Амбасадор Фабрици каже да је Европска унија у јачање отворене управе уложила 80 милиона евра. Он је истакао да је основно начело отвореног буџетирања – шта је то што држава може да уради грађане, а не они за њу.

“Ово је веома важно јер транспарентност јавних финасија омогућава да се види куда новац иде и ко га троши. Другу важан елемент је укљученост грађана, да не буду изненађени одлукама које се доносе”, тврди Фабрици.

Он додаје и да је ЕУ природни партнер OGP, пошто има заједничке вредности, 22 од 28 чланица део су програма, као и већина земаља кандидата и суседних држава.

Отворени подаци повећаће транспарентности рада јавне управе и изградњу поверења измедју градјана и привреде, изјавила је данас премијерка Србије Ана Брнабић. Отварање података европским земљама отворило је и приступ тжишту вредном 40 милијарди евра.

“И ми желимо да се као вагон прикључимо том возу, јер су отворени подаци важни за старт aп предузећа, цивилне организације, иновативне компаније”, каже премијерка.

Министар државнe управe и локалнe самоуправe Бранко Ружић каже да је суштина отворене управе у томе да грађанин постаје епицентар дешавања.

“Највиша функција није председник, министар, градоначелник, председник општине. Највиша функција овде је грађанин. Зато морамо креирати друштво по потребама грађана, једнако за све, за сваку жену, дете, особу са посебним потребама, различите вере, боје коже, опредељења”, додаје Ружић.

Шеф Мисије Организације за европску безбедност и сарадњу у Србији Андреа Орицио каже да је та организација подржала пет акционих планова на нивоу локалних управа, који могу да послуже као пример на националном ниову.

Подели

Comments are closed.