Амбасадор Фабрици посетио кафе бар „16“

0

Шеф Делегације Европске уније у Србији, амбасадор Сем Фабрици, посетио је кафе-бар 16, објекат који – као део Центра за интеграцију младих (ЦИМ), упошљава децу из Свратишта. Овај кафе-бар део је напора да се деци омогући боље укључивање у друштво, социјална интеракција и да им се повећају шансе на тржишту рада.

Амбасадор Фабрици разговарао је са децом из Свратишта и запосленима о томе какви су им планови и амбиције, које дневне обавезе имају и колико им радници Свратишта помажу са пословним обавезама или у школи. Посета је била прилика и да амбасадор, који долази из Италије, земље из које потиче капућино, размени своја искуства у кувању кафе са барменима из локала који се налази у Цетињској 15.

Друштвени подухват оснивања кафеа „16“ започет је како би се деци из Свратишта помогло у моменту када су најрањивији – када губе право на коришћење такве врсте помоћи. Социјално предузеће покренуло је удружење грађана ЦИМ које се залаже за већу друштвену интеграцију, деце која живе или раде на улици, као и на стварање система подршке за свако угрожено дете.

Искуство показује да је управо образовни систем најбољи пут за социјалну инклузију. Делегација Европске уније финансијски је помагала Свратиште за децу, и наставља да пружа подршку оваквим подухватима.

Подели

Comments are closed.