Амбасадор Фабрици присуствовао свечаном отварању јужног крака Коридора 10

0

Шеф Делегације Европске уније у Србији, амбасадор Сем Фабрици, присуствовао је свечаном отварању јужног крака Коридора 10 кроз Грделичку Клисуру, заједно са представницима државног врха Србије, дипломатског кора и гостима из региона. Деоница дуга 26.3 километра већински је финансирана из кредита Европске инвестиционе банке, са 314 милиона евра.

Амбасадор Фабрици истакао је да је повезивање људи и држава, олакшавање путовања и трговине и проток добара су основа Европске уније. Зато је истакао задовољство што присуствује отварању пута за који је већи део средстава стигао из ЕУ.

“ЕУ је заједно са Владом Србије омогућила да камиони путују брже и безбедније. Надамо се да ће се економски односи између земаља побољшати уз добру инфраструктуру. Такође, ЕУ ће, заједно са Владом Србије, учинити породице у Србији мало срећнијим, јер ће од сада брже и безбедније моћи да стигну на летњи одмор у Северној Македонији и Грчкој”, изјавио је амбасадор Фабрици, додајући да се захваљује и Светској банци која је делимично учествовала у финансирању пројекта.

“Ових 26 километара пуно значе. Они повезују Аустрију, Хрватску, Србију, Северну Македонију и Грчку. Ово је готово последњи део слагалице како бисом имали паневропски аутопут  од Салцбурга у Аустрији до Солуна. То је витални елемент повезаности у оквиру Западног Балкана. То је кључан фактор за раст, запошљавање, и донеће јасну корист регионалним економијама и грађанима”, закључио је амбасадор Фабрици.

Председник Србије Александар Вучић, који је званично отворио нову деоницу, каже је да је сваки новоизграђени пут корак ка миру, али и начин да се заборави ружно и да зарасту ране из прошлости.

“Овим путем ће ићи и Грци, и људи из Северне Македоније, и Црногорци, и Албанци, и сви из Европе, и свима ће сада бити разумљивији и Србија и српски језик. Не постоји начин да се људи боље повежу од изградње путева, сваки пут је пут ка миру, а аутопут је најкраћи пут ка миру. Србија овим показује чему тежи и какве су јој амбиције”, рекао је Вучић.

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре

Међу гостима био је и премијер Северне Македоније Зоран Заев који је изјавио да је Коридор 10 истинска европска вредност повезивања и комуникације.

“Тако је када се ради вредно и посвећено. Сада ће се од Београда до Скопља путовати за нешто више од три сата. Урађена је једна од најтежих деоница аутопута, а притом изгледа модерно. Ово је прилика да се потврди велико пријатељство две земље, и Северна Македонија се радује успешним подухватима свих суседа”, закључио је премијер Заев.

Коридор 10 је део паневропског саобраћајног коридора који спаја Салцбург у Аустрији са Велесом у Северној Македонији, његова изградња је почела 1970. године. Радови на делу кроз Грделичку клисуру су почели 2013. године, а на тој деоници више од 30 мостова и два тунела, од којих је тунел Манајле најдужи у Србији.

Подели

Comments are closed.