Амбасадор Фабрици разговарао са студентима Колеџа Европе

0

Шеф Делегације Европске уније у Србији, амбасадор Сем Фабрици, разговарао је са студентима Колеџа Европе из Натолина, који се налазе у посети региону. Догађај је одржан у ЕУ инфо центру у Београду, а главна тема био је процес прикључења Србије Европској унији.

Велико ми је задовољство да разговарам са вама, пошто сте ви будући лидери Европе, истакао је амбасадор на почетку разговора, и рекао да то што многи не долазе из самих земаља Уније говори о глобалним амбицијама Колеџа Европе. Амбасадор је гостима пренео који су изазови процеса европских интеграција у Србији, као и шта се очекује од једне државе кандидата.

“Прикључење ЕУ је улазак у породицу, то је потпуно јединствен однос. Он има утицај на све, студент, људе у бизнису, инжењере и тако даље, па се у интеграције мора укључити цело друштво,” сматра Фабрици, и додаје да у фокусу не би требало да буде лицитрање датумом.

“Прикључење није датум него процес. Када почнете процес, имате унију која функционише већ 60 година, хармонизована је и доноси заједничке одлуке. Друштва која желе да се прикључе морају да се прилагоде у различитим областима,” каже први човек Делегације.

Након уводног обраћања, студенти су добили прилику да амбасадору поставе питања. Занимала их је ситуација у области владавине права и стање демократије у Србији, дијалог Београда и Приштине, однос Уније према спољним актерима попут Русије и Кине. Као један од изазова виде, како се један од студената изразио, замор од проширења ЕУ у самим земљама чланицама.

“Покушавамо да објаснимо и у Унији и ван ње које су користи процеса проширења, попут оних у области економије или слободе кретања. То је процес који није везан само за Србију. Мислим да младе генерације овде не би требало да губе наду”, каже амбасадор.

Додаје и да је ЕУ најамбициознији мировни пројекат икада, као и да је потребно да се помири идеализам са реалношћу. ЕУ остаје посвећена Западном Балкану, а најновији доказ је регионални споразум о ромингу, закључује Фабрици.

Подели

Comments are closed.