Амбасадор Фабрици: Успех Ерасмус+ први корак ка подстицању дијалога академске јавности

0

“ЕУ је трећа најјача економија на свету и Србија природно жели да буде њен део. Ипак, на том путу се мора проћи кроз период трансформације који може бити болан. То захтева време, али оно није пресудно, већ сама трансформација и прихватање вредности Европске уније”, истакао је шеф Делегације Европске уније у Србији, амбасадор Сем Фабрици током посете Правном факултету Универзитета Привредна академија.

Повод за догађај било је обележавање 30 година од покретања Жан Моне активности које представљају део Еразмус+ програма Европске уније. Зато је организована дебата „Евроинтеграције Србије и регион Западног Балкана“. Амбасадор Фабрици је током разговора са студентима указао на кључне приступне тачке придружењу Србије ЕУ. Он је нагласио да Србија мора ићи у корак с временом чија се економија константно развија што захтева стабилну инфраструктуру, на чему Србија још увек мора да ради.

„Постоји неколико кључних изазова на које је потребно одговорити. То је питање миграција, инфраструктуре, укључујући и дигиталну сферу, питање пољопривреде и безбедности хране, те помирење у региону. Све ово утиче пре свега на економију и усаглашавање са стандардима ЕУ. Питање није да ли се уклапате у систем, већ како се укопити“, закључио је шеф Делегације ЕУ у Србији, указујући на образовни систем Србије као позитиван пример.

„Програм Ерасмус+ одлично функционише. Не само да млади из Србије иду у иностранство, већ много страних студената долази у Србију како би студирало. То је први корак ка подстицању дијалога између академске јавности, доносиоца политичких одлука и цивилног друштва“, објаснио је амбасадор и тиме се осврнуо на основне вредности Жан Моне активности који су намењене промовисању високих стандарда у настави и истраживању политика Европске уније.

У оквиру програма, Универзитет Привредна академија у Новом Саду је од 2015. до 2018. године спровео модул: Приступање Србије Европској унији.

„Предмет је саслушало је више од 200 студената основних, мастер и докторских студија, као и запослени у локалним, покрајинским и државним институцијама. Можемо да се похвалимо и тиме да је наш факултет први акредитовани приватни факултет у земљи и да имамо око 5.000 студената и око 350 запослених“, рекла је председница савета ректората Привредне академије, проф. Др Маријана Царић.

Иницијатива „Жан Моне“ добила је име по једном од оснивача ЕУ. До сада је кроз активности покренуто више од 5200 пројеката у преко 100 држава. Обухваћен је велики број области, попут историје, политике, економије, права и других дисциплина. У оквиру активности, формирана је и снажна и динамична професионална мрежа на светском нивоу.

Подели

Comments are closed.