Амбасадор Фабрици у кафићу који упошљава децу из Свратишта

0

Шеф Делегације Европске уније у Србији, амбасадор Сем Фабрици посетиће у четвртак, 14. марта Кафе-бар „16“,  објекат који – као део Центра за интеграцију младих (ЦИМ), упошљава децу из Свратишта. Овај кафе-бар део је напора да се деци омогући боље укључивање у друштво, социјална интеракција и да им се повећају шансе на тржишту рада.

Друштвени подухват оснивања кафеа „16“ започет је како би се деци из Свратишта помогло у моменту када су најрањивији – када губе право на коришћење такве врсте помоћи. Социјално предузеће покренуло је удружење грађана ЦИМ које се залаже за већу друштвену интеграцију, деце која живе или раде на улици, као и на стварање система подршке за свако угрожено дете.

План је да кафић постане самоодржив кроз услуге које пружа, али и да буде прилика за оне који изађу из Свратишта да се лакше укључе у друштвене токове, и онда да буду пример другима у њихвој ситуацији.

Поред крова над главом, ЦИМ деци са улице обезбеђује помоћ у образовању, од предшколског узраста до краја основне школе. Искуство показује да је управо образовни систем најбољи пут за социјалну инклузију. Делегација Европске Уније финансијски је помагала Свратиште за децу до 2017. и наставља да пружа подршку оваквим подухватима.

Амбасадор Фабрици попиће кафу са запосленима у кафићу и децом која су сада штићеници Свратишта. Са њима ће разговарати о плановима, жељама и амбицијама, како изгледа један њихов радни дан или дан у школи, као и о томе са каквим изазовима се суочавају.

Подели

Comments are closed.