Безбедност и одбрана ЕУ – партнерство са НАТО-ом зарад узајамне користи

0

У данашњем несигурном свету, ЕУ је решена да ефикасније заштити Унију и њене грађане. Сарадња са НАТО-ом, као једним од најзначајнијих партнера, у овом контексту је потпуно природна. Две организације су 2016. започеле развој програма продубљене сарадње који ће допуњавати и јачати међусобне предности и средства. Резултат сарадње је делотворно коришћење јавног новца, али и подизање безбедности и одбране ЕУ на ниво који не би био могућ када би појединачне чланице ЕУ и НАТО-а деловале самостално. Савет је 6. јуна поздравио трећи извештај о спровођењу заједничких предлога које су подржали министри ЕУ и НАТО-а.

Нестабилност и сукоби представљају највеће проблеме у многим деловима света. Ови проблеми не престају на границама и понекад имају директан утицај на ЕУ и њене грађане. Зато је у Глобалној стратегији ЕУ за спољну и безбедносну политику из 2016. наглашена потреба за јачањем колективне безбедности Европе. Осим тога, већина грађана ЕУ и трећина партнерских земаља и организација од ЕУ очекују да игра проминентнију улогу као гарантор глобалне безбедности.

Но, наша намера није да измишљамо топлу воду. Напори које ЕУ улаже допуњују и подржавају постојеће безбедносне капацитете и структуре, док истовремено теже постепеној изградњи стратешке аутономије.

Како је висока представница ЕУ Федерика Могерини истакла: „Европској унији је јасно да снажна Европска унија у области безбедности и одбране чини НАТО снажнијим, као што је свесна тога да снажан НАТО има пресудан значај за европску безбедност.”

Блиска сарадња НАТО-ом је од кључног значаја. Од 28 чланица ЕУ, 22 су чланице НАТО-а, док већина преосталих са НАТО-ом остварује партнерску сарадњу. ЕУ и НАТО могу да мобилишу широки спектар алата и на најефикаснији начин искористе ресурсе како би превазишли безбедносне изазове и унапредили безбедност својих грађана. То се одражава и у областима сарадње, укључујући суочавање са хибридним и сајбер претњама, координиране вежбе те изградњу капацитета, попут војне мобилности.

ЕУ и НАТО су различите организације. ЕУ је политички и у великом броју аспеката наднационални ентитет, укључен у развој широког спектра политика, док је НАТО надасве војни савез. Међутим, обе организације почивају на истом систему вредности и деле најважније безбедносне циљеве.

Председници обе организације су 8. јула 2016. потписали заједничку Декларацију из Варшаве којом су дали нови подстрек и суштину узајамном партнерству. Крајем 2017. је повећан иницијални број предлога, те њихов број сада износи импресивних 74 предлога. Предлози се тичу области које имају велики значај за обе стране, попут хибридних претњи, развоја одбрамбених капацитета, борбе против тероризма, војне мобилности те жена, мира и безбедности.

ЕУ и НАТО сваке године објављују извештај о напретку у спровођењу заједничких предлога. Објављени извештаји већ показују да је за кратко време остварен конкретан напредак. Најновији извештај (7. март 2018) је доступан овде.

У том контексту је важно нагласити да је одбрана само један елемент арсенала којим се ЕУ служи како би делотворно превазишла савремене безбедносне изазове. Цивилни капацитети ЕУ су још један елемент: наиме, тренутно је у току десет цивилних мисија ЕУ у трећим земљама, попут мисије за формирање кредибилних полицијских снага у Ираку, мисије за подршку владавини права на Косову или мисије за смањење тензија у Грузији како би се спречили нови сукоби.

Сарадња између ЕУ и НАТО-а остаје утемељена на основним принципима: отворености, транспарентности, инклузивности и реципроцитету, уз пуно поштовање самосталности при доношењу одлука и процедура обе организације, те без прејудицирања специфичне природе политике безбедности и одбране било које појединачне државе чланице.

Подели

Comments are closed.