Бенедикт на Пољопривредном сајму: Србији желимо добродошлицу у Европу

0

“Србија је већ и све више постаје део Европе, желимо јој добродошлицу”, поручио је в.д. шефа Делегације Европске уније у Србији Оскар Бенедикт , који је са министром пољопривреде и  заштите животне средине Браниславом Недиимовићем обишао штанд Министарства пољопривреде и ДЕУ у Мастер хали Новосадског сајма на 48. Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду..

“Србија у односу на ЕУ има суфицит од 600 милиона евра када је реч о извозу пољопривредних производа. Велики напредак је остварен у том делу, а потребно је даље радити на преради хране. Са министарством радимо заједно на многим пројектима из области аграра. Суседна Мађарска је на том пољу остварила велике помаке када је ушла у ЕУ, исто очекујемо и од Србије“ рекао је, између осталог, Бенедикт и изразио задовољство што је имао прилику да посети Сајам нагласивши да је то сјајна манифестација.

Министар Недимовић је изнео да  министарство на чијем је челу има добру сарадњу са делегацијом ЕУ у Србији, посебно у пројектима везанима за ИПАРД пројекте. Он је додао да би, крајем септембра или почетком октобра, могли бити расписани и први конкурси за наше пољопривреднике за средства из ИПАРД-а.

„У овој години, по први пут ћемо имати потпуно завршену причу око учешћа у ИПАРД пројектима и по први пут ћемо повући новац намењена у ту сврху“, рекао је Недимовић.

Оскар Бенедикт и министар Недимовић обишли су, потом, у Мастер хали штандове Дунав осгурања, Института за кукуруз Земун Поље, румунско-швајцарско-српске компаније Амеропа за увоз минералних ђубрива, као и штандове градова Новог Сада и Београда.

На Мањежу Новосадског сајма Оскар Бенедикт је, заједно са генералним директором Носадског сајма Слободаном Цветковићем и градоначелником Зрењанина Чедомиром Јањићем, уручио награде најбољим узгајивачима стоке. ДЕУ припремила је поклон пакете за најбоље излагаче.

Овогодишња изложба стоке је знатно је богатија од претходне и окупља више од 1.500 живих експоната. Проглашењу најбољих межу узгајивачима претходила је аукцијска продаја стоке, на којој је највећи бик тежине две тоне продат за 4.500 еура, а отхранио га је Ненад Николић из селa Батинци.

Подели

Comments are closed.