Београђани и Београђанке добили мурал о родној равноправности

0

Под слоганом “Буди покретачица промене у свом окружењу”, UN Women је уз подршку Европске уније показао зашто је родна равноправност важна за циркуларну економију, и то на муралу поред Музеја науке и технике у Скендер Беговој улици.

Мурал, који су заједнички осликале TKV и група девојчица старости од 10 до 15 година, приказује поп-културну икону Малу сирену заглављену у пластичној боци која симболизује цео живи водени свет који масовно страда широм планете због прекомерне употребе пластике. С друге стране, она као женска јунакиња може да буде и јесте покретачица промене у свом окружењу.

Александра Ђорђевић, познатија као TKV, каже да се муралом шаље јасна еколошка порука о штетности употребе пластике у нашој природној средини, као и да су жене те које покрећу промене. TKV читав низ година уз помоћ свог спреја и шаблона указује на проблеме недовољне родне равноправности, насиља у породици и уопште неравноправног положаја жена у друштву.

Директорка UN Women у Србији Милана Рикановић истакла је да је посебан циљ израде мурала било оснаживање и охрабривање девојчица из основних и средњих школа да се на различите начине боре за родну равноправност.

“Оне су данас показале да су сјајан тим и да заједничким снагама могу све. С друге стране, графити су савршен пример како наизглед безначајан – или полудеструктиван чин – као што је писање и сликање на зиду, заправо може да промовише друштвену промену чинећи је видљивом свима на улици”.

Према речима Маје Лалић, креативне директорке Миксер фестивала у оквиру кога је мурал настао, са малим улагањима у подизање свести и вештине у вези са обрасцима одговорне производње и потрошње, жене могу бити, што многе од њих већ и јесу, главни мотор и срце циркуларне економије и културе.

“То се може догодити на свим нивоима, од домаћинстава и заједница до бизниса и политике.”

Мурал је настао у оквиру пројекта “Кључни кораци ка родној равноправности”, који спроводи Агенција Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN Women) уз финансијску подршку Европске уније.

Подели

Comments are closed.