Бесповратних 175 милиона евра од ЕУ за српску пољопривреду

0

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић потписали су ИПАРД II финансијски споразум 2014-2020, што ће омогућити закључивање првих уговора са пољопривредницима и исплату новца.

Фабрици је, после потписвања уговора у новом седишту Управе за аграрна плаћања на Новом Београду, рекао да ИПАРД ИИ подразумева грант од 175 милиона евра, а да ће уз допринос локалних власти и приватно финансирање бити инвестирано око 400 милиона евра у пољопривреду.

Фабрици је истакао да је потребно пажљиво прегледати пројекте који су конкурисали за новац и да верује да ће пре краја лета бити потписани уговори.

“Пољопривреда је велики потенцијал за раст”, оценио је Фабрици, И додао да она чини 10 одсто БДП Србије, 20 одсто запослених је у пољопривреди, 50 одсто извоза пољопривредних производа иде у Европску унију.

“Извоз производа у ЕУ је у протеклих осам година удвостручен и износи 1,5 милијарде евра, рекао је Фабрици који је указао да је ИПАРД “улазна тачка” и први тест за српску пољопривреду да ли је спремна за конкуренцију пошто Србија постане члан Уније.

Fonet

“Охрабрујем министра да настави рад и испуњавање преосталих неопходних корака у процесу”, рекао је Фабрици на церемонији којој је присуствовао и министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Јоксимовић је рекла да је најважнији услов за бесповратна средства ЕУ за рурални развој био да се Управа за аграрна плаћања из Шапца пребаци за Београд, што је и учињено, па се сада налази на Новом Београду, у згради Србијашума.

Јоксимовић је напоменула да је програмом ИПАРД II обезбеђено  175 милиона евра бесповратно, а да ће уз национални допринос то износити 230 милиона евра за инвестиције у пољопривреду.

Према њеним речима, у првој фази је потребно предфинансирање захтева, док ће на крају процеса тај новац бити рефундиран.

Овај програм је важан, оценила је Јоксимовић, због усклађивања пољопривредне политике Србије са заједничком европском политком у том сектору.

Недимовић је рекао да се на позив ИПАРД послато 500 апликација и да Управа ради свој посао, у току су контроле И да он верује да ће “ако све буде у реду” први уговори бити уручени у четвртак 5. јула.

“Биће, како каже наш народ, паре у џепу”, закључио је Недимовић.

Подели

Comments are closed.