Бизел: ЕУ помаже процесе инклузије у Србији

0

Николас Бизел из Делегације ЕУ каже да је постигнут напредак кад је инклузија у Србији у питању, и да су у многим општинама успостављене социјалне услуге којих није било пре десетак година. Ромима, уз образовање, треба омогућити и прилику за запошљавање, додаје.

Гостујући на телевизији Н1 Бизел је навео да је један од тешких проблема који је додатно отежан мигрантском кризом је процес инклузије, управо због тога што је повећан број оних којима је потребна помоћ.

Од 2007. године Унија је помогла Србији за социјалну политику и инклузију са више од 200 милиона евра, за мигранте је до сада издвојила више од 80 милиона евра и управо је завршен пројекат “Заједно можемо више” вредан 5,4 милиона евра.

Бизел каже да новац који донира ЕУ помаже да се успостави инклузија у Србији и наводи да је, што се тог сегмента тиче, резултата било.

“Напредак је да у локалним општинама данас имате успостављене социјалне услуге, пружа се помоћ особама са инвалидитетом, старијим особама, а то није постојало пре десетак година, истакао је. Не постоји свуда, али постоји у многим општинама, и то је добар пут којим треба да наставимо даље”, додао је Бизел.

Говорећи о Ромима, он је рекао да је неопходно да они буду интегрисани у образовни систем. “Али уз образовање, након тога, морате да им пронађете прилику за запошљавање”, навео је. Образовна политика и политика запошљавања морају заједно да се решавају и заједно мора да им се приступи, истакао је гост Новог дана.

Увођење ромског језика са елементима националне културе у основне школе који је подржала ЕУ реализује се у 75 школа у 43 општине у Србији. Око 3.000 ђака изразило спремност да учи ромски језик. Бизел је рекао да је циљ да овај број буде и већи.

“Желимо да читава ромска популација има користи од образовања, а ЕУ ради са српском владом како би се ова подршка проширила”, навео је Бизел.

На питање у којој мери је процес инклузије отежан мигрантском кризом, Бизел је рекао да је то тешка тема не само за Србију већ и за целу ЕУ. Али, додао је, ЕУ и Србија су ту да заједно нађу решење за ту ситуацију.

“Већина миграната не жели да остане овде и жели да иде у земље западне Европе, али ако већ не желе да остану, оно што спрске власти раде јесте да им омогуће да имају приступ образовању, да имају смештај, негу… За људе који су у транзиту ми проналазимо решења, очекујући неко трајније решење”, навео је.

Бизел је оценио да се Србија веома добро снашла, а у поређењу са неким земљама чланицама ЕУ – од неких и боље. “Имамо око 4.000 миграната у земљи, српске власти пружају подршку тим људима, али важно је да пренесемо да се не фокусирамо само мигранте, већ морамо да подржимо и саме општине које су погођене, и целокупну  популацију у погођеним општинама”.

Каже да уз образовање које им је омогућено, мигранти треба да имају неке активности – не треба да седе само у прихватним центрима. “Можда треба да имају неке могућности за посао”, рекао је Бизел. У прихватном центру у Крњачи имамо фризера, они (мигранти) долазе с неким вештинама, неки од тих људи могу и Србији да донесу нешто добро, навео је и додао: “Можемо да гледамо на миграције као нешто што може да донесе позитивну вредност”.

Говорећи о социјалној инклузији уопште у Србији, каже да је то један од приоритета ЕУ. “Србија треба да осигура да има административне капацитете да успоставе социјални и безбедности систем који је одржив на националном нивоу, али и на локалном… Постоји напредак, али још мора да се ради”.

Упитан да ли се у Србији нешто променило од када су у процесу евронитеграција Отворена поглавља 23 и 24, Бизел је оценио да је дошло до промена.

“Друштво функционише, људи верују у добар систем, добру борбу против корупције, добро правосуђе, уз систем безбедности, контролу граница, и поштовање права. Успостављена је одлична сарадња са Србијом кад је реч о управљају мигрантском кризом, боља је контрола граница и међународна сарадња са колегама”, навео је.

Бизел додаје да је потребно да се осигурају ефикасност и независност правосуђа. “То је дуготрајан процес, за који је потребно време и стрпљење, резултати не могу бити одмах видљиви, али заједно радимо на постизању тих циљева”, закључио је.

Подели

Comments are closed.