Бизнис инкубатори и научно-технолошки паркови шанса за јачање конкурентности

0

Повећана конкурентност домаће привреде и развој високотехнолошких компанија, заједнички су циљ Владе Србије и представника пословних инкубатора и научно-технолошких паркова, закључак је Форума који је одржан у организацији пројекта ЕУБИД – Подршка Европске уније развоју пословних инкубатора.

Од 2000. године, ЕУ улаже новац, људске ресурсе и знање у циљу јачања конкурентности и стимулисања иновативности малих и средњих предузећа (МСП) у Србији. До сада је у различите пројекте инвестирано преко 200 милиона евра, тврди програм менаџер у Делегацији ЕУ у Србији Дејан Шуваков.

„Европска унија пружа снажну подршку Влади Србије у њеној активној улози и настојању да омогући што боље услове за привредни раст и јачање инфраструктуре за развој иновација у Србији“, каже Шуваков.

Представници више од 30 пословних инкубатора и научно-технолошких паркова активно су учествовали на Форуму и кроз две панел дискусије имали су прилику да остваре директне контакте са представницима јавне управе. Они су такође разменили искуства и на основу успешних примера из иностранства и најбољих пракси из Србије, добили могућност да креирају нове идеје о унапређењу пословања инкубатора у нашој земљи.

Помоћница министра привреде Катарина Обрадовић Јовановић каже да је у сегменту бизнис инкубатора приметан напредак.

„Данас смо у ситуацији да не морамо да се бавимо инфраструктуром у пословним инкубаторима, већ више пажње можемо да посветимо наредној развојној фази, а то је унапређење квалитета њихових услуга. Управо у том делу, рачунамо на подршку овог пројекта“, тврди Обрадовић Јовановић.

Успешност пројекта ће се, према њеним речима, мерити кроз подршку која ће бити пружена одређеном броју инкубатора. Мериће се и кроз успешност компанија корисница, које ће, како се буду развијале, донети нове производе, услуге и отворити нова радна места.

Идеја је да у фокусу буду инкубатори који подржавају иновације и самозапошљавање.

Пројекат се спроводи у сарадњи са Министарством привреде, Министарством финансија, (Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније), а значајну улогу у развоју иновативности, а значајну улогу имаће Министарство просвете, науке и технолошког развоја, као и Кабинет за иновације и технолошки развој.

Подели

Comments are closed.