Боља заштита спољних граница ЕУ: провера путника који су ослобођени виза

0

Према новим правилима која је изгласао Европски парламент, држављани трећих земаља ће пре путовања у ЕУ морати да добију одобрење.

Нови Европски систем за информације о путовањима и њиховом одобрењу (ЕТИАС), који би требало да почне са радом 2021, омогућиће проверу путника који су ослобођени виза, док ће онима за које се сматра да представљају претњу по безбедност, илегалне миграције или ширење епидемија бити забрањен улазак у ЕУ.

Држављани преко 60 земаља и територија које су ослобођене виза за улазак у ЕУ ће пре путовања морати да попуне електронски образац у ком ће навести личне податке (име и презиме, датум и место рођења, пол и националну припадност), податке о путној исправи (трајање, земљу издавања), адресу пребивалишта и контакт информације, као и земљу у коју намеравају да путују.

Одобрење путовања ће коштати седам евра – биће бесплатно за млађе од 18 и старије од 70 година – а важиће три године односно до истека актуелне путне исправе.

Питања о казненим евиденцијама и путовањима у зоне сукоба

Подносиоци захтева ће морати и да обавесте власти о пресудама за тешка кривична дела (попут тероризма, сексуалног искоришћавања деце, кријумчарења људи или дрога, убиства и силовања), боравку у ратним зонама и о било каквим претходним административним одлукама у којима се тражи да напусте земљу током протеклих десет година.

У случају кривичних дела тероризма, провером ће бити обухваћен период од претходних 20 година, а захтеваће се и информације о датуму када је потенцијални путник осуђен као и земља у којој је осуђен.

Додатне провере ризика

Свака апликација ће аутоматски бити проверена са свим релевантним базама података како би се између осталог проверило да ли је пријављена путна исправа пријављена као изгубљена или украдена и да ли се лице тражи ради хапшења. Велика већина подносилаца захтева одмах ће добити одобрење за путовање.

Уколико постоји било каква сумња или позитиван одговор на питања о кривичном гоњењу, путовањима у зоне сукоба или налозима о напуштању земље, податке ће проверавати службеници, док ће се ризик по безбедност, илегалне миграције или ширење епидемија проверавати индивидуално.

Известилац Парламента Кинга Гал изјавила је: „ЕТИАС ће нам помоћи да попунимо празнине које се тичу информација о путницима који су ослобођени виза, тако што ће процењивати да ли они представљају претњу по безбедност, илегалне миграције или ширење епидемија. Нови систем ће значајно допринети јачању безбедности грађана ЕУ. Ово је стога значајан корак ка стварању бољих и паметнијих информационих система у области граница и безбедности.”

Наредни кораци

Уредба је изгласана са 494 гласова за, 115 против и 30 уздржаних. Након гласања у Парламенту, пропис ће морати формално да усвоји Савет министара, након чега ће бити објављен у Службеном гласнику ЕУ. Циљ је да систем почне са радом 2021.

Подели

Comments are closed.