Брегзит: Европска комисија објавила водич за Ирску и Северну Ирску, као и четири додатна документа о положају

0

Европска комисија је објавила своје принципе за политички дијалог о Ирској и Северној Ирској у преговорима око Брегзита.

У упутству се каже да Споразум на велики петак треба и даље да буде заштићен и ојачан у свим деловима и након повлачења Уједињеног краљевства из Европске уније. Наставак важења Споразума о слободном кретању такође треба да буде признат.

Европска комисија је такође објавила и четири документа са ставовима о царинама, интелектуалном власништву, јавним набавкама и коришћењу података. Сва четири документа се односе на повлачење Уједињеног краљевства из ЕУ са циљем да се утврди правна јасноћа о датуму повлачења УК.

Документ о царинама разјашњава статус робе која циркулише на јединственом тржишту у време повлачења. Што се тиче јавних набавки, процедуре које су у току у време повлачења треба да буду и даље покривене законом ЕУ. Када се ради о питањима интелектуалне својине, став ЕУ је да носиоцима права омогући сигурност, као и онима који ће бити у процесу утврђивања права у време повлачења.

Документ о коришћењу података омогућава да подаци које је стекло Уједињено краљевство пре повлачења буду прописно заштићени. У складу са транспарентном политиком Комисије, сви документи су објављени на интернет страни Таскфорце 50. О њима ће се разговарати на састанку Савета (Арт 50) и у потпуности су у складу са мандатом датом Комисији у упутствима Европског савета и преговарачким упутствима Савета. Уз ова четири, укупан број објављених докумената о ставовима ЕУ је 14.

 

Подели

Comments are closed.