Брнабић: ЕУ је грађанима Србије одала признање за напредак

0

Председница Владе Србије Ана Брнабић захвалила се, након усвајања Стратегије ЕУ за Западни Балкан, државама чланицама ЕУ које су, како је рекла, сверсрдно подржавале Србију на европском путу.

“Тек сад имамо временски оквир, мислим да треба да будемо срећни и поносни јер је ЕУ свим грађанима и држави Србији одала признање за напредак на европском путу. Али највише желим да нагласим да нам ово даје шансу, није гаранција да ћемо 2025. постати чланица”, рекла је Ана Брнабић.

Она је поручила члановима Владе Србије да је сад још већа одговорност да се указана шанса искористи и да се “амбицозан, али остварив план” реализује.

“У наредном периоду треба сваки дан да се трудимо и покажему у сваком сегменту друштва да смо заслужили да постанемо члан, који ће моћи да допринесе ЕУ и да је ојача”, рекла је она.

Брнабић указује да документ сугерише веће присуство ЕУ и наводи шест иницицјатива за јачање сарадње у кључним областима: владавина права, безбедност и миграције, социјално еконосмки развој, повећање инфраструктурне повезаности, дигитална агенда и подршка помирењу и добросуседским односима.

“Важна порука је да се признају индивидуални резултати у постизању критеријума. Препознати смо као лидер. Од сад су кључни и брзина и квалитет, али за Србију квалитет реформи остаје приоритет – нећемо тражити пречице на европском путу, већ нас занима суштина реформи и да се имплементирају на прави начин”, рекла је Брнабић.

Премијерка је истакла је да је Србија показала колико је посвећена регионалној стабилности, како на Западном Балкану, тако и шире.

“Знамо које су наше обавезе и на којима додатно посвећено морамо да радимо. Наставићемо брже и ефикасније да испуњавамо критеријуме за боље сутра свих нас”, закључила је председница Владе Србије.

Ана Брнабић каже да би било најлакше оставити замрзнути конфликт на Косову и Метохији будућим генерацијама, али да Београд жели да реши то питање. Она је поручила да је споразум о дугорочној нормализацији односа са Приштином нешто што је председник Србије Александар Вучић покренуо кроз унутрашњи дијалог, без обзира на европске интеграције.

Министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић казала је да у Стратегији ЕУ не постоји временска одредница за потписивање таквог споразума са Приштином.

“Садржина тог споразума се унапред тумачи као признање независности Косова. Србија неће признати Косово, а садржина споразума треба да произађе из дијалога Београда и Приштине”, казала је министарка наводећи да Београд по том питање жели одрживо решење.

Фабрици: Пре пријема у чланство ЕУ Србија не сме имати ниједан проблем нерешен

Шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици је на заједнилчкој конференцији за новинаре рекао каже да је Србија препозната као земља предводница, што је, по њему додатна мотивација за све што треба урадити на путу ка Европској унији и додаје да са улогом лидера долази и одговорност  јер “улога лидера представља и додатну одговорност – да за собом вуче и остале”.

“Наставићемо да радимо на томе, честитам Влади Србије на разумевању стратегије, за ЕУ, разговор на тему проширења је прича и о нашој будућности, морамо да радимо заједно, то је заједничка будућност за све нас. Стратегија је чињеница, ми смо свакодневно све више повезани, а стратегија представља једну заједничку, јасну и конкретну будућност, ми идемо руку под руку и желимо да наш глас буде јасан. Желимо да се рукујемо и да заједнички радимо на будућности”, рекао је Фабрици.

Он је навео да Европска комисија ради свој део посла како би проширење вратила у жижу и додаје да му је драго што је покренуто низ иницијатива како би тај процес био квалитетнији и бржи.

“Датум 2025. значи да морамо амбициозно да приступимо циљевима, квалитет и брина су важни циљеви. Постоји оквир за преговоре, нека поглавља су отворена, нормализација односа с Приштином је важна тема, препознаћете јасну поруку у Стратегији да ништа не треба оставити нерешено пре уласка у ЕУ. Сваког дана Србија и ЕУ раде заједно како би се испунили циљеви”, поручује Фабрици.

Фабрици је  рекао да је порука ЕУ Србији једноставна – ако жели да буде чланица и да спроведе започете реформе, потребно је да, поред осталог, успостави владавину права, независно судство и слободу медија.

“Ефикасна и садржајна нормализација односа са Приштином је једна од главних тема”, поручио је он и указао да пре пријема у чланство ЕУ Србија не сме имати ниједан проблем нерешен.

Подели

Comments are closed.