Брнабић и Крецу: Регионална сарадња и политика помирења неопходни услови за чланство у ЕУ

0

Председница Владе Србије Ана Брнабић захвалила је комесарки за регионалну политику Корини Крецу на личној подршци политици проширења и помоћи Србији у напорима да испуни неопходне услове за чланство у Европској унији.

Брнабић је рекла да је пуноправно чланство у Европској унији најзначајнији спољнополитички приоритет Србије, а да јачање регионалне сарадње Западног Балкана и наставак политике помирења значајно доприносе овом циљу, саопштено је из Владе Србије.

Такође, нагласила је да привредни раст и економски развој Србије и региона нису могући без очувања регионалне стабилности и унапређења добросуседских односа.

Као посебно важно истакла је значај имплементације Акционог плана за регионални економски простор на Западном Балкану, с обзиром да ће то значајно допринети даљој сарадњи.

Разговарајући о сарадњи у региону, закључено је да је Србија већ активан учесник у низу регионалних иницијатива, као што је Берлински процес и Западнобалканска шесторка, које омогућавају широке оквире деловања и бржи напредак у јачању сарадње у региону, али и са Европском унијом.

FoNet

Наведено је да су у овиру Берлинског процеса договорени важни инфраструктурни пројекти, као што је изградња пута Ниш–Приштина– Тирана и гасна конекција са Бугарском.

Брнабић је саопштила да ће Влада Србије и у овој години наставити да спроводи фискалну дисциплину, која даје добре резултате, рад на дигитализацији и реформи образовања, коју сматра предусловом дугорочног напретка државе и модернизације друштва.

Корина Крецу истакла је да је Србија важан партнер у сарадњи у области Дунавске и Јадранско-јонске макро-регионалне стратегије, оцењујући учешће у овим стратегијама као изузетно добру прилику за припрему и отварање нових поглавља, нарочито оних које се односи на регионалну политику и координацију структурних инструмената, наведено је у саопштењу из кабинета премијерке.

Јоксимовић: Бесповратна помоћ од 1,5 милијарди евра значајна подршка Србији

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић захвалила је комесарки Крецу на спремности да помогне Србији у процесу успостављања система за коришћење развојних фондова ЕУ.

У том смислу, посебно је истакнут значај сарадње у областима прекограничне сарадње и макро-регионалних стратегија, Дунавске и Јадранско-јонске, као и у погледу Поглавља 22, Регионална политика и координација структурних инструмената, наводи се у саопштењу из кабинета министарке Јоксимовић.

Током сусрета, Јоксимовић је указала на важност финансијске подршке ЕУ, у финасијској перспективи од 2014. до 2020. Она износи око 1,5 милијарди евра бесповратне помоћи.

Посебно је истакнут значај прекограничне сарадње са Босном и Херцеговином, Црном Гором, Хрватском, Мађарском, Румунијом и Бугарском, од ове године почиње програм прекограничне сарадње и са Македонијом.

Јоксимовић и Крецу су сагласне да прекогранична сарадња доприности изузетној видљивости развојне помоæи ЕУ чији су пројекти најпрепознатљивији на локалном нивоу.

Србија је држава кандидат за чланство у ЕУ која на најуспешнији начин користи предприступне фондове, чиме се, сматра Крецу, јача капацитет за будући кохезиону политику и значајно већа средства која ће пријемом у ЕУ бити на располагању Србији.

Крецу је честитала Србији на веома активном приступу у погледу Дунавске и Јадранско-јонске макро регионалне стратегије и похвалила квалитет прекограничне сарадње са свим суседним државама.

Она је упознала Јоксимовић са активностима које се предузимају у погледу припреме новог финансијског оквира после 2020. године у ЕУ, указавши на значај Регионалне политике ЕУ и њен утицај на регионални и локални развој, наводи се у саопштењу.

Подели

Comments are closed.