Буџет ЕУ: Јачање безбедносне и одбрамбене улоге ЕУ

0

Комисија је за наредни дугорочни буџет ЕУ за период између 2021. и 2027. предложила јачање стратешке аутономије, способности да заштити своје грађане и положаја ЕУ на глобалној сцени.

Европским фондом за одбрану од 13 милијарди евра ће бити омогућена финансијска подршка за прекогранична улагања у најсавременију и потпуно интероперабилну технологију и опрему као што су шифровани софтвер и технологија беспилотних летелица. Осим тога, висока представница уз подршку Комисије данас предлаже нови Европски инструмент за мир вредан 10,5 милијарди евра, који није везан за дугорочни буџет, а који ће помоћи јачање способности ЕУ за спречавање сукоба, очување мира и гарантовање међународне безбедности.

Федерика Могерини, висока представница за спољну политику и безбедност/потпредседница Комисије, изјавила је: „ЕУ је […] у области одбране и безбедности направила кораке који су се некад чинили незамисливим. Сада можемо да подржимо истраживања и сарадњу у циљу развоја одбрамбених капацитета. Предузимамо мере које ће олакшати брзо кретање снага држава чланица широм Европе. […] предлажем и успостављање Европског инструмента за мир који ће побољшати финансирање војних операција ЕУ и подршку активностима које спроводе наши партнери.”

Јирки Катаинен, потпредседник надлежан за радна места, раст, инвестиције и конкурентност, додаје: „Предложене мере ће доприниети да ЕУ постане господар своје судбине. Преузимамо већу одговорност за одбрану и заштиту наших грађана. Први пут у историји Европске уније, део европског буџета је намењен заједничком улагању у развој нових технологија и опреме намењених заштити наших грађана. […].”

Елжбиета Биенковска, комесарка за унутрашње тржиште, индустрију, предузетништво и мала и средња предузећа, каже: „Европски фонд за одбрану је прекретница у области одбрамбене сарадње у Европи. […] сада проширујемо планове и стварамо амбициозни европски инструмент намењен подршци одбрамбених пројеката током читавог развојног циклуса. Фонд вредан 13 милијарди евра показује решеност Комисије у погледу стварања Европе која брани и штити своје грађане.”

За више информација погледајте саопштење за медије и информативне листове и одговоре на често постављана питања.

Подели

Comments are closed.