Видео порука комесара Јоханеса Хана

0

Европска комисија је данас усвојила извештај о Србији за 2016. То је добра прилика да размотримо достигнућа и питања која тек треба да се реше на путу Србије ка приступању Европској унији.

Изузетно ми је драго што могу да констатујем трајни напредак земље на њеном путу ка Европској унији. То је довело до отварања прва четири преговарачка поглавља, међу којима су и она кључна – владавина права и нормализација односа Србије са Косовом. То потврђује да стратешки циљ Србије да се придружи ЕУ представља конкретну и вредну перспективу. Исто тако показује да ЕУ испуњава обећања и одаје заслужена признања.

Похваљујем владу на напорима које улаже у модернизацију јавне управе и подршци коју пружа привреди у виду амбициозних реформи. Сведоци смо стопе привредног раста која је боља од очекиване, као и нових инвеститора које привлачи све боље пословно окружење. То сада треба подупрети реформама у области владавине права као и једнако важним стварањем нових радних места са изгледима за боље плате.

ЕУ је такође главни партнер Србије у погледу трговине, инвестиција и повољних зајмова. Поред тога, ми инвестирамо у омладину Србије тако што им пружамо прилику да студирају и усавршавају се у иностранству – јер, данашња млада генерација ће обликовати Европу у будућности.

Србија је исто тако имала конструктивну улогу у региону доприносећи стабилности и миру и засигурно ће и убудуће наставити са том кључном улогом. Ови принципи чине саму срж изградње Европске уније претворивши некадашње непријатеље у партнере и савезнике. Стога је важно и да Србија и Косово остану посвећени нормализацији међусобних односа.

Слично томе, ЕУ стоји уз Србију у решавању прилива миграната и избеглица. Искористио бих ову прилику да се захвалим Србији на врло конструктивној улози у решавању мигрантске кризе.

И поред изузетног напретка који сам споменуо, од кључне важности је одрживо спровођење амбициозних реформи, посебно у областима правосуђа, решавања ратних злочина, борбе против корупције, слободе изражавања и јавне управе.

То захтева време и неће увек бити лако, али, ЕУ ће подржати Србију током читавог процеса. Већ смо убедљиво највећи пружалац помоћи Србији и наставићемо да будемо уз њу и у тешким временима. Још увек имам жива сећања на страшне поплаве и помоћ коју је ЕУ пружила погођеним областима. То показује да се као пријатељи држимо заједно у тешким тренуцима. А имамо и заједничку визију – Србију као чланицу европске породице.

Подели

Comments are closed.