Више од 275 милиона за трајна стамбена решења за избегла и расељена лица

0

Европска унија је највећи донатор помоћи за избеглице и расељена лица у Србији речено је на отварању изложбе фотографија „Нови дом“. На изложби, отвореној у београдском Импацт Хуб-у, представљени су резултати две велике иницијативе којима ЕУ подржава решавање трајног смештаја и интеграцију избеглица и расељених лица у Србији и региону – Регионалног стамбеног програма (РСП) вредног више од 260 милиона евра и пројекта „За бољи живот“ вредног 14,2 милиона евра.

hub

Изложбу су отворили заменик шефа Делегације ЕУ у Републици Србији Оскар Бенедикт, Комесар за избеглице и миграције Републике Србије Владимир Цуцић и гувернер Развојне банке Савета Европе (ЦЕБ) Ролф Венцел.

Заменик шефа Делегације ЕУ Оскар Бенедикт рекао је да је Европска унија обећала финансијску помоћ Србији за повратак избеглица и расељених лица и да ће то обећање испунити, све док и последња избегла и расељена особа не добије адекватно стамбено решење.

„Након што су годинама живели у склоништима, често у врло лошим условима, многи ће славу, Нову годину, Божић и друге празнике дочекати у својим домовима, захваљујући Европској унији и другим донаторима, као и српској влади, посебно Комесаријату за избеглице.

Европска унија је највећи донатор помоћи за избеглице и интерно расељене у Србији: за последњих 15 година кроз националне програме Србији смо донирали 90 милиона евра од којих је највећи део дат за решавање стамбеног решења избеглих. Додатно, кроз Регионални стамбени програм, ЕУ је дала скоро 80 милиона евра Србији како би се 45.000 избеглица сместило у нове домове.

Данас, на овим фотографијама можемо видети неке од резултата два наша програма који су спроведени са Комесаријатом за избеглице и Развојном банком Савета Европе. Захваљујемо господину Цуцићу и господину Венцелу на сарадњи и томе што су данас заједно са нама“, рекао је Бенедикт.

benedikt-cucic

Републички комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић рекао је да изложба представља мало подсећање на све што је заједнички урађено за избеглице, али и на оно где би требало учинити више и уложити додатне напоре.

„Наш заједнички циљ је да обезбедимо трајна стамбена решења за најугроженије избеглице, али не само да им обновимо куће, већ и да им помогнемо да обнове своје животе и поново стану на ноге.

Ове фотографије су још један доказ да се клима поверења полако враћа у наш регион, да смо уједињени да ставимо тачку на избегличко поглавље и збринемо све људе којима треба помоћ након окончаних ратних дешавања. Значајна средства су опредељена у оквиру Регионалног стамбеног програма да стамбено збринемо најугроженије избегличке породице. Исто тако, искоришћена су и финансијска средства из претприступних фондова Европске уније да се затворе колективни центри и расељени добију одговарајућа стамбена решења. Треба свакако имати и на уму велика средства за стамбено збрињавање издвојена из буџета Републике Србије и јединица локалних самоуправа“, рекао је Цуцић.

Гувернер Развојне банке Савета Европе, која управља Фондом Регионалног стамбеног програма Ролф Венцел истакао је задовољство због организовања изложбе.

„Развојна банка Савета Европе је и основана са циљем да помогне да се пронађу решења за проблеме избеглица. Данас, 60 година касније, задовољан сам што могу да потврдим нашу снажну посвећеност избегличкој популацији. Наставићемо да пружамо значајну подршку Србији да обезбеди успешну имплементацију РСП-а. Одајемо признање импресивним напорима које Србија чини да обезбеди подршку угроженој популацији, не само у оквиру РСП-а, већ и у пружању помоћи мигрантима на ’балканској рути’“, рекао је Венцел.

Изложба је отворена за јавност и трајаће до 19. јануара 2017. Организује се у оквиру кампање “ЕУ и Србија: 15 година партнерства” и представља њен последњи догађај. Током 15 година, ЕУ је Србији донирала више од три милијарде евра. Више о кампањи: http://europa.rs/tag/srbija-i-eu-15-godina-partnerstva/

Више о РСП-у на сајту:  www.regionalhousingprogramme.org

Подели

Comments are closed.