Владавина права и нормализација односа Београда И Приштине од суштинске важности за евроинтеграције

0

Парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање Европске уније (ЕУ) и Србије усвојио је препоруке на седмом састанку у Београду којим се поздравља отварање 12 преговарачких поглавља.

Два су привремено затворена и понавља да је важно да Србија обезбеди довољно људских и финансијских ресурса, уз финансијску подршку ЕУ која долази у оквиру претприступне помоћи ЕУ.

Подсећа се да је напредак Србије у оквиру поглавља 23 и 24 о владавини права, као и у процесу нормализације односа у оквиру поглавља 35 и даље од суштинске важности за свеукупну динамику преговарачког процеса, у складу са Преговарачким оквиром и поздравља одржавање четвртог састанка Савета ССП ЕУ – Србија.

Потврђује се да је Србија свеукупно остварила позитивне резултате у спровођењу својих обавеза из ССП, узима у обзир одређена отворена питања у оквору ССП, посебно она дуготрајна која се односе на државну помоћ и фискалну дискриминацију одређене робе и поздравља континуирани дијалог између Србије и Европске комисије у циљу потпуне примене ССП, с обзиром да то остаје кључно за трговинске односе између ЕУ и Србије, наводи се у препорукама са састанка.

Понавља се важност комуникације о ЕУ у процесу приступања, која остаје први економски и политчки партнер Србије, подстиче власти у Србији и Делегацију ЕУ у Србији да улажу више труда у промовисање европских вредности у јавним дебатама, додаје се у Декларацији и препорукама са састанка који је одржан 20. и 21. децембра.

 

Подели

Comments are closed.