Вучић и Хан о одлуци Приштине о повећању такси и регионалној стабилности

0

Европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан разговарао је у Београду са председником Србије Александром Вучићем. Тема разговора била је одлука Приштине, којом су уведене и повећане таксе на производе из Србије и БиХ, као и о регионалној стабилности.

Како се наводи у саопштењу из кабинета председника након разговора, “председник Вучић је упозорио на могуће последице неодговорног потеза Приштине о повећању такси на српску робу, чиме је додатно прекршен ЦЕФТА споразум, истакавши да мере Приштине воде ка пуној дестабилизацији целог региона и да могу довести и до дубље ескалације сукоба.

Fonet

Председник Вучић је захвалио комесару Хану на разумевању ситуације и на његовој жељи да проблем реши, као и на његовој помоћи Србији на европском путу, нагласивши да је за даљи напредак региона кључно очување мира и стабилности, као и даље европске интеграције. Он је истакао да је Србија спремна да настави дијалог са Приштином, након што Приштина повуче неодговорне потезе. “Србија неће узвраћати било каквим контрамерама, јер жели да остане поуздан партнер како у региону, тако и у Европи и свету”, поновио је председник Вучић.

Европски комесар за проширење Јоханес Хан изјавио је да дуготрајна стабилност захтева помирење и добросуседске односе и изразио пуну подршку напорима да се криза реши мирним путем, уз поштовање норми међународног јавног права, као и постигнутих регионалних споразума” пише у саопштењу из кабинета председника Вучића.

Подели

Comments are closed.