Газа: ЕУ позива обе стране на уздржаност након убиства неколико десетина палестинских демонстраната

0

Израелски војници су током масовних протеста против пресељења америчке амбасаде у Јерусалим усмртили на десетине и нанели повреде стотинама Палестинаца, међу којима је било и деце.

„Очекујемо од свих да се максимално уздрже од реаговања како би се спречио даљи губитак живота. Израел мора да поштује право на миран протест и начело пропорционалности у употреби силе. Хамас и лидери протеста у Гази морају да осигурају да протести очувају миран карактер и да их не искоришћавају у друге сврхе“, поручила је висока представница/потпредседница Федерика Могерини.

Она је упозорила да би даља ескалација ситуације која је већ изузетно напета и сложена поново донела неизрециво страдање обема странама као и да би додатно удаљила перспективу мира и безбедности. „У овом тренутку су потребни мудрост и храброст како би се вратило за преговарачки сто у потрази за политичким решењем у корист како палестинског и израелског народа, тако и читавог региона“, изјавила је Могерини, истичући да „једино дводржавно решење може реално остварити тежње обе стране, стати на крај сукобу и постићи праведни и трајни мир који Израелци и Палестинци желе и заслужују.”

Јерусалим је свети град за Јевреје, муслимане и хришћане. Везе јеврејског народа са Јерусалимом су непорециве и не смеју се оспоравати. Но, исто важи и за везе палестинског народа са тим градом, додаје се у саопштењу.

Став Европске уније по питању Јерусалима је јасан и чврст, како је у више наврата потврђено у закључцима Савета за спољне послове: ЕУ ће наставити да поштује међународни консензус о Јерусалима, садржан, између осталог, у Резолуцији 478 Савета безбедности УН, укључујући одредбу о локацији дипломатских представништава све до решавања коначног статуса Јерусалима, закључује се у саопштењу.

ЕУ остаје чврсто посвећена наставку рада са обема страна и њиховим партнерима у међународној заједници у циљу обнове конструктивног дијалога чији је циљ постизање дводржавног решења, на основу линија од 4. јуна 1967. и са Јерусалимом као престоницом обе државе.

Изјава високе представнице/потпредседнице Федерике Могерини о насиљу у Гази и најновијем развоју догађаја

Подели

Comments are closed.