Гимназијалци из Аранђеловца представиће Србију у Бриселу

0

Гимназија „Милош Савковић“ у Аранђеловцу угостила је Романа Хакена, члана Европског економског и социјалног комитета, који је ученицима помогао да за конференцију “Твоја Европа, твој глас“  припреме одговоре на нека од кључних питања која се тичу будућности европске културе. Професорка и троје ученика трећег разреда аранђеловачке гимназије представљаће Србију у Бриселу 15. и 16. марта на конфренцији „Твоја Европа, твој глас“ (YЕYС)

Хакен је за РТВ Шумадија изјавио да је: “конференција у Бриселу догађај на који смо позвали студент из ЕУ и приступних земаља да узму улоге у Европском економском и социјалном комитету. То значи да ће пробати да буду чланови на два дана и да припреме мишљења за друге институције у Бриселу”.
Европски економски и социјални комитет, који представља глас цивилног друштва Европе, путем ове иницијативе настоји да се ставови, искуства и идеје младих чују и инкорпорирају у креирање политика ЕУ.

Хакен је ученицима помогао да за мартовску конференцију припреме одговоре на нека од кључних питања која се тичу будућности европске културе. Било је речи о томе шта је европска културу, која је улога културе и културне размене у животима ученика. Шта ЕУ може да уради како би промовисала културу (у кинематографији, музици, плесу, књижевности, позоришту итд) и боље заштитила локалитете културне баштине а коју улогу би могла да игра у економском препороду европских региона и градова. Једно од кључних питања је и које могућности би тај препород могао да отвори за младе у смислу запошљавања.

Србија трећи пут учествује на конференцији а гимназија „Милош Савковић“ из Аранђеловца је једна од тридесет три школе из целе Европе¬, односно из 28 држава чланица ЕУ и пет земаља кандидата, које ће посетити Брисел и пред европским институцијама говорити о свом виђењу улоге културе у европској будућности. Ученици ће развијати и размењивати идеје, дебатовати и гласати за три предлога која ће европске институције узети у обзир приликом креирања политика.

Подели

Comments are closed.