Глобална стратегија за промовисање интереса грађана

0

„Крхки свет захтева већу самоувереност и одговорност Европске уније као и европску спољну и безбедносну политику која је отворенија према свету и будућности. Велика већина наших грађана је свесна да морамо заједно да преузмемо одговорност за нашу улогу у свету.  Ово није тренутак за несигурност: нашој Унији је потребна стратегија. Потребне су нам заједничка визија и деловање ” – Федерика Могерини, висока представница Уније за спољну и безбедносну политику/потпредседница Европске комисије

Глобална стратегија ЕУ

У временима пуним промена и несигурности, снажна Европска унија нам је потребна више него икада раније. То је оно што наши грађани заслужују и оно што свет од нас очекује. Претње са којима смо суочени су превелике да би их самостално отклонила било која држава, али заједно можемо да се успешно превазиђемо изазове као што су тероризам и климатске промене. Но, ово је тренутак изванредних прилика. Глобални раст, мобилност и технолошки напредак нам омогућују да напредујемо и пружају могућност већем броју људи да изађу из сиромаштва и живи дуже и слободније.

Европској унији је у оваквим изванредним околностима потребан компас – осећај стратешког усмерења, заједничка визија, платформа за заједничко деловање. Висока представница Федерика Могерини је зато у јуну 2016. представила нову Глобалну стратегију за спољну и безбедносну политику ЕУ: „Заједничка визија, заједничко деловање: Снажнија Европа”.

Као резултат опсежне расправе, ова Стратегија утврђује основне интересе и начела за ангажман у свету и ближе објашњава оно за шта се ЕУ залаже и чему се нада да ће постићи.

Наши заједнички интереси и начела

У сложеном, повезаном свету пуном изазова, од пресудног значаја је да ЕУ гарантује мир и безбедност својим грађанима и на својој територији као и да подстакне просперитет својих житеља. Осим тога, ЕУ мора да се залаже за снагу и вредности демократије и да непоколебљиво брани глобални поредак заснован на правилима.

Да би промовисала ове интересе, спољно деловање ЕУ мора бити вођено јасним начелима.

Иако је утицај ЕУ на светској сцени највећи када је уједињена, она се не сме бојати ангажмана са другима. Постављање пепрека између нас и остатка света није решење и ЕУ мора да успостави стабилна партнерства – не само само државама већ и са међународним актерима, цивилним друштвима и приватним сектором. Коначно, ЕУ мора да се руководи снажним осећајем одговорности како би на делотворан начин одговорила на све веће проблеме света.

Ова начела ће нам помоћи да реализујемо пет свеобухватних начела у оквиру нашег спољног деловања: безбедност Уније, државна и друштвена отпорност, интегрисани приступ сукобима, регионални пореци који почивају на сарадњи и глобално управљање за 21. век.

Подели

Comments are closed.