Говор комесара Хана на састанку лидера западнобалканске шесторке

0

Проверити пре објављивања!

Поштовани премијери и колеге.

Желим да се захвалим председавајућем Звиздићу, који је прихватио да Сарајево буде домаћин данашњег догађаја. Захваљујем вам се на овоме, Денисе.

Овај први састанак премијера из региона који се одржава на подручју самог Западног Балкана је симбол који нам треба у овом тренутку. Било би добро да се након Трста на Западном Балкану одржи још самита.

Првобитна идеја данашњег састанка је била да буде одржан на нивоу премијера негде на пола пута између самита у Паризу и Трсту како бисмо одржали континуитет плана рада договореног у оквиру берлинског процеса. Да разговарамо о повезивању и другим видовима сарадње. Да разговарамо о томе докле смо стигли са испуњавањем преузетих обавеза.

Наш данашњи састанак, међутим, треба да оствари више резултата. Састајемо се у тренутку када неколико земаља у региону пролази кроз тешке унутрашње политичке кризе које понекад могу одвести у озбиљне етничке тензије. Истовремено сведочимо незапамћеној укључености истока, док још увек није јасно у ком смеру иде америчка политика према овом региону. Толико о овим поприлично лошим вестима.

Из Брисела, међутим, долазе веома добре вести: ЕУ у потпуности схвата озбиљност ситуације у региони, као и свој практични, лични интерес да побољша европску перспективу  ваших земаља. Висока представница Федерика Могерини је прошле недеље посетила сваку од ваших земаља како би пренела управо ову поруку. Оно што је још важније, Европски савет је протекле недеље једногласно потврдио вашу европску будућност.

Имајте у виду тренутак у ком се све ово дешава: ова изјава са највишег нивоа долази пред кључне изборе у Холандији, Немачкој и Француској, између осталих. Знате да они не дају овакве изјаве како би освојили гласове на изборима. Наши премијери у потпуности разумеју стратешку димензију. Они знају на кога могу да се ослоне у овим тешким временима, на врхунцу миграцијске кризе.

Моја главна порука за вас данас је да свака од вас појединачно, али и као регион у целини, искористите ову прилику која се ретко пружа. Искрено, не могу да се сетим да су земље чланице и други некад раније имали овако активан приступ и чак захтевали од мене да проверим која питања могу одмах бити решена на Западном Балкану како би се регион подржао. Укратко, сматрам да не можете себи да дозволите да протраћите позитивну климу због унутрашњих сукоба и пребацивање кривице на ваше суседе.

Ја волим једрење. Ова ситуација ми изгледа као да се диже повољан ветар, да се чак и сунце помаља, а ми смо и даље презаузети питањем ко преузима ноћну стражу. Морамо да делујемо брзо, да радимо заједно и заполовимо пуним једрима.

Сада имамо прилику да:

  • или читав регион ухвати замах и прича постане истински позитивна
  • или се нађемо у крајње чудној ситуацији у којој хрпа лоших вести чврсто затвара врата. Ово је игра са ватром.

Позивам вас, као државнике, да изаберете прву могућност. То је у вашем личном интересу: ваши грађани желе да ваше државе и овај регион иду напред, од тензија немате никакве користи.

Зато се бацимо на посао. У наредна два-три месеца ћемо морати да обавимо значајан посао.

Хтео сам да искористим ову прилику да кажем нешто о привредној интеграцији у региону. Последње три године берлинског процеса је обележила снажна усредсређеност на повезивање. Дошло је време да проширимо план који се односи на физичко повезивање, било да се ради о повезивању путева, железнице, електроенергетске мреже или гасовода и да се позабавимо повезивањем економских тржишта.

Неколико ваших премијера је тражило да се идеје о економској интеграцији укључе у берлински процес, између осталог, идеје о подизању нивоа трговине унутар региона. Слажем се са вама у погледу ових циљева и с нестрпљењем очекујем да чујем ваше виђење те могућности.

Желимо да заједно са нашим домаћинима из Италије предложимо ово као један од важних циљева на самиту у Трсту. Амбициозни смо и требаће нам ваша подршка да срушимо препреке које већ предуго постоје. Таквим препрекама није место у срцу Европе у 2017.

Желим да се искористи трговински потенцијал ваших земаља. Трговинска интеграција на Западном Балкану се позитивно развија од успостављања Централноевропске зоне слободне трговине пре отприлике 10 година. ЦЕФТА ниже успехе у развоју плана регионалне трговинске интеграције која је резултирала низом споразума.

Током протеклих година, међутим, обим трговине унутар региона није довољно порастао. Само око 20 одсто укупног извоза и 10 одсто увоза у оквиру ЦЕФТА-е се остварује у региону. Поређења ради, током истог периода, извоз из региона Западног Балкана у ЕУ је готово удвостручен и достигао је 70 одсто укупног извоза региона. Увоз је порастао за 40 одсто чиме је достигнуто 60 одсто укупног увоза који се остварује у региону. Извоз из ваших земаља има веома мали удео у БДП-у ваших земаља. Иако је трговина са ЕУ доста јака, привреде земаља Западног Балкана и даље су слабо интегрисане у трговину са остатком света. Препреке настале на Западном Балкану након 90-их година 20. века су спречиле искоришћавање потенцијала трговине.

Важно је и оно чиме тргујете: ви још увек извозите производе који се базирају на ниској квалификованости радне снаге, неразвијеној технологији и који се у великој мери ослањају на природне ресурсе. Ваши извози се такмиче једни против других на доњем крају ланца вредности те интеграција трговине између ваших привреда остаје на ниском нивоу.

Ову ситуацију можете и морате да решавате заједно: желим да Трст буде одскочна даска за унапређење регионалне привредне интеграције; то подразумева формулисање јасних стратешких циљева за шест држава Западног Балкана за наредних неколико година.

На данашњем састанку је изнето неколико предлога који су израђени са Саветом са регионалну сарадњу који би требало да буду основа јасног акционог плана за регионалну економску интеграцију који ће бити усвојен у Трсту. Желим да се захвалим колегама из Савета за регионалну сарадњу на њиховом раду.

Предлажемо заједничко тржиште за Западни Балкан. Наша амбиција је да уклонимо препреке и створимо јединствен простор за економски развој. На тај начин ће и дугорочни циљ интеграције заједничког тржишта Западног Балкана у јединствено тржиште Европске уније постати јаснији.

Изградња заједничког тржишта је управо оно што се десило у ЕУ, а резултирало је изузетно позитивним економским дешавањима. У најбољем случају, ако грубо упоредимо отварање нових радних места са заједничким тржиштем Европске уније, овај регион би до 2025. могао да отвори 80.000 нових радних места.

Инсистирам на томе да је мој предлог основни елемент за постизање вашег циља, односно интеграције са ЕУ. Трговинска интеграција је корак ка ЕУ, а не алтернатива чланству.

Предлажем да тај план садржи два елемента:

  1. Прво, компоненту трговине, олакшање трговине и трговину услугама која ће такође играти улогу у уклањању препрека за трговину.

Морамо да одемо даље од ЦЕФТА-е: предлагање нових области рада, али и боље испуњавање ваших постојећих обавеза. Много тога ће се надовезати на олакшану трговину кроз Агенду повезивања (уклањање саобраћајних препрека).

Оно што конкретно желим је:

  1. брзо спровођење споразума ЦЕФТА о олакшању трговине
  2. довршавање преговора о либерализацији трговине услугама.

Предложићемо начине за уклањање препрека за трговину робом, али и услуга и капитала. Морамо да учинимо више како бисмо омогућили кретање радне снаге широм Западног Балкана, на пример, путем узајамног признавања стручних квалификација.

  1. Друго, компонента о унапређењу инвестиција и пословања. Циљ је снажна агенда која може да развије економски простор који ће бити привлачан (европским) инвеститорима. Треба да пошаљете поруку да улагање у било коју од ваших земаља значи улагање у заједничко тржиште од неких 20 милиона потрошача.

Бићу јасан, говорим о истинском унапређењу улагања. Не причам о максималном смањењу пореза за предузећа. Морамо да оснажимо предности региона и локално подузетништво. Високи квалитет вештина ваших људи, њихову близину и њихов ентузијазам. Хајде да се надовежемо на приступе паметног раста и одрживог развоја који се развијају широм Европе: паметна експертиза, економија знања, зелени раст.

Спреман сам да истражм начине за боље искоришћавање прилика за раст које пружају Споразуми о стабилизацији и придруживању. Али пре тога морамо да пажљиво саслушамо припаднике пословне заједнице и подстакнемо их на међусобну сарадњу.

На самиту у Трсту ћемо најавити значајно повећање буџета за наш Инструмент за развој и иновације предузећа Западног Балкана, како бисмо помогли предузећима, пре свега малим и средњим, да заједно раде на развоју могућности у региону.

Предлажем да се у план рада за заједничко тржиште Западног Балкана укључи снажан дигитални елемент. Он би требало да обухвати како приступ дигиталној економији, попут додатног смањења трошкова роминга и промовисање широкопојасних мрежа, тако и садржајима као што је уклањање препрека за интернет трговину и питања заштите података. Кључно је да се постојеће, чак и традиционалне, гране и сектори уведу у дигитално доба.

Да би ово ново заједничко тржиште било истовремено амбициозно и реално, предлажем да се Савету за регионалну сарадњу повери задатак израде свеобухватног Акционог плана који ће бити представљен у Трсту као и да им се након усвајања плана повери задатак његове реализације (уз помоћ других партнера, као што су ЦЕФТА, Светска банка, привредне коморе).

За крај желим да поновим да ако желимо да ово успе, биће нам потребна ваша снажна политичка посвећеност, вас као лидера. Као што је случај и са самом ЕУ, и ово заједничко тржиште ће функционисати само ако можемо да рачунамо на ваш амбициозни ангажман на уклањању препрека за трговину између ваших земаља на свим нивоима.

Пре него што вам дам реч, желим да поменем још две ствари. Прво, сутра ујутро ћу имати задовољство да заједно са представницима власти Босне и Херцеговине и Хрватске присуствујем отварању пројекта изградње моста у Свилају. Овај пројекат доказује да наш заједнички рад на Агенди повезивања даје резултате. Рачунам на вашу мотивисаност да ове године присуствујемо отварању више оваквих пројеката.

То ће вашим грађанима показати да се ваша, иако, морам признати, не увек пријатна сарадња са ЕУ исплати у веома конкретном облику. И то већ сада, а не тек након приступања ЕУ.

Друга ствар коју желим да кажем је да би требало да на данашњем састанку мало времена посветимо и разговору о Уговору о саобраћајној заједници и њеном Секретаријату. Предлажем да током ручка поразговарамо о условима које локација Секретаријата треба да испуни.

За крај, желим свима да честитам на посвећености коју сте показали усвајањем данашње данашње декларације коју је раније представио Денис Звиздић. Она је важан симбол спремности ваших влада и региона у целини да заплове пуним једрима!

Подели

Comments are closed.