Говор о стању Уније: Ухватимо ветар нашим једрима

0

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер је данас одржао годишњи Говор о стању Уније пред посланицима Европског парламента у Стразбуру у ком је представио приоритете за наредну годину и изнео своју визију о развоју до 2025. (прочитајте интегрални говор). Он је такође представио План за уједињенију, снажнију и демократскију Унију (погледајте информативни лист о Плану).

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер је данас поручио: „Ветар се вратио у европска једра. Но, нећемо далеко стићи ако га не ухватимо. (…) Морамо да одредимо правац за будућност. Како је Марк Твен написао, у будућности ћемо бити више разочарани оним што нисмо урадили него оним што јесмо. Ово је тренутак да изградимо уједињенију, снажнију и демократскију Европу до 2025.”

Говор председника Јункера у Европском парламенту је био праћен усвајањем конкретних иницијатива Европске комисије у области трговине, скрининга инвестиција, сајбербезбедности, индустрије, података и демократије, чиме се са речи прешло на дела.

Данас је објављен и низ информативних листова са додатним информацијама о неким од кључних елемената председниковог говора

Кључне поруке из Говора о стању Уније за 2017.

Ветар у нашим једрима

„Десет година од почетка кризе, европска привреда се коначно опоравља, а са њом и наше самопоуздање. Лидери 27 држава чланица, Парламент и Комисија враћају Европу у Унију. Заједно враћамо јединство у нашу Унију.

Не мењамо правац

„Не смемо скренути с пута док гледамо ка будућности. (…) Морамо да завршимо оно што смо започели у Братислави.”

Трговина: „Партнери широм планете стоје у реду пред нашим вратима како би са нама закључили трговинске споразуме. (…) Данас предлажемо отварање трговинских преговора са Аустралијом и Новим Зеландом.”

„Говорим ово једном за свагда: ми нисмо наивни слободни трговци. Европа мора да брани своје стратешке интересе. Зато данас предлажемо нови оквир ЕУ за скрининг инвестиција.“

Индустрија: „Поносан сам на нашу аутомобилску индустрију. Али сам запрепашћен када се потрошачи свесно и намерно обмањују. Позивам аутомобилску индустрију да буде искрена и исправи грешке.”

„Нова стратегија за индустријску политику коју представљамо данас, помоћи ће нашим индустријама да остану или постану светски лидери у иновацијама, дигитализацији и декарбонизацији.”

Борба против климатских промена: „Суочена са колапсом амбиције САД-а, Европа ће се постарати да наша планета поново постане сјајно место за живот. Она је заједничко наслеђе читавог човечанства.”

Сајбербезбедност: „Сајбер напади могу бити опаснији за стабилност демократије и економије него пушке и тенкови. (…) Комисија данас предлаже нове инструменте за одбрану, међу којима је Европска агенција за сајбер безбедност.”

Миграције: „Европа јесте и мора остати континент солидарности на ком они који беже од прогона могу наћи уточиште.”

„Имамо заједничке границе, али државе чланице које су прве на удару не могу да се штите саме. Заједничке границе и заједничка заштита морају ићи раме уз раме.”

„Не могу да говорим о миграцијама, а да не одам признање Италији за њен неуморан и племенит рад. (…) Италија чува образ Европе на Медитерану.”

Европске снаге солидарности (погледајте информативни лист): „Посебно сам поносан на младе Европљане (…) који учествују у нашим новим Европским снагама солидарности. Они представљају европску солидарност на делу.”

Африка (погледајте информативни лист): „Морамо да будемо солидарни и са Африком. Африка је племенит и млад континент, колевка човечанства. Захваљујући нашем Повереничком фонду за Африку вредном 2,7 милијарди евра, отварамо нове могућности за запошљавање широм континента.”

Испловљавање

„Сада је тренутак да изведемо прве закључке из расправе [о будућности Европе]. Време је да са речи пређемо на дела. Са расправе на коначне одлуке. Данас желим да вам представим своје виђење, свој лични шести сценарио, да га тако назовемо.”

„За мене је Европа више од јединственог тржишта. Више од новца и више од евра. У њој су вредности увек биле најважније.”

Од истока до запада: „Европа се простире од Вига до Варне, тј. од Шпаније до Бугарске. Од истока до запада. Европа мора да дише пуним плућима, иначе ће се наш континент борити за ваздух.”

Упућивање радника (погледајте информативни лист): „У Унији равноправних не сме бити радника другог реда. Требало би да радници за исти рад на истом месту примају исту плату.“

Европско надзорно тело за рад (погледајте информативни лист): „Бесмислено је да имамо банкарско наџорно тело, а да немамо тело које ће наџирати рад и гарантовати правичност на јединственом тржишту. Зато ћемо успоставити такво тело.”

Двоструки стандарди за прехрамбени сектор (погледајте информативни лист): „У Унији у којој су сви равноправни, не сме бити другоразредних потрошача. Одбијам да прихватим да се потрошачима у неким деловима Европе продају прехрамбени производи нижег квалитета него у другим земљама (…) Словаци не заслужују мање рибе у рибљим штапићима, Мађари мање меса у оброцима, а Чеси мање какаа у чоколади.”

Владавина права: „Снагу закона у Европи је заменио закон снаге (…) Владавина права у Европи није факултативна. Она је обавезна.”

„Сви морају да поштују пресуде Суда. Подривање пресуда и независности националних судова значи одузимање основних права грађанима.”

Шенгенски простор: „Ако желимо да побољшамо заштиту спољних граница, морамо одмах да одобримо приступ Шенгену Бугарској и Румунији. Требало би да и Хрватској одобримо да постане пуноправна чланица Шенгена након што испуни све критеријуме.”

Евро зона (погледајте информативни лист): „Ако желимо да евро уједини наш конитнент а не да га раздваја, онда он мора да постане више од валуте изабране групе земаља. Евро је замишљен као јединствена валута целе Европске уније.”

Проширење: „Западном Балкану морамо да понудимо кредибилну перспективу придруживања (…) Јасно је да током [овог] мандата неће бити проширења (…) Али ће након тога број чланица Европске уније бити већи од 27.”

Турска: „Турска се већ неко време озбиљно удаљава од Европске уније.”

„Новинарима је место у редакцијама не у затворима. Место им је у свету у ком влада слобода изражавања.”

„Позивам власт Турске да ослободи наше новинаре.”

Доношење одлука о порезима квалификованом већином: „Снажно се залажем за гласање квалификованом већином о заједничкој консолидованој основици пореза на добит, праведном опорезивању у области дигиталне индустрије и порезу на финансијске трансакције.”

Европски министар економије и финансија (погледајте информативни лист): „Треба нам европски министар економије и финансија који ће промовисати и подржавати структурне реформе у државама чланицама.”

„Нису нам потребне паралелне структуре (…) Парламент евро зоне је Европски парламент.”

Борба против тероризма: „Позивам на оснивање европске обавештајне јединице која ће осигурати да се подаци о терористима и страним борцима аутоматски размењују између обавештајних служби и са полицијом.”

Снажнији глобални чинилац: „Желим да државе чланице размотре за које одлуке из области спољне политике на које се примењују начела једногласности би се могло прећи на начело гласања квалификованом већином. Ово је већ предвиђено Уговором.“

Боља регулатива (погледајте информативни лист): „Не смемо да се мешамо у свакодневни живот европских грађана (…) Не смемо да их преплављујемо новим иницијативама или да тражимо све већа овлашћења. Треба да вратимо овлашћења државама чланицама где год за то има места.”

„Током овог месеца ћу основати радну групу за супсидијарност и пропорционалност, која ће критички испитати сва подручја политика како бисмо били сигурни да делујемо само у оним областима у којима ЕУ може да дâ додату вредност.”

Институционална реформа: „Европа би била функционалнија када бисмо спојили функције председника Европске комисије и Европског савета (…) Европа би се боље разумела када би бродом кормиларио један капетан (…) Европска унија са само једним председником би боље одражавала свој прави карактер као Унија држава и Унија грађана.”

„Ако желимо да оснажимо европску демократију онда не можемо да обрнемо демократски напредак као што је случај са стварањем водећих кандидата – ‘Спитзенкандидатен’.”

План

„Наша будућност не може бити само сценарио (…) Морамо већ данас да припремимоУнију сутрашњице.”

„30. марта 2019. ћемо бити Унија од 27 држава чланица. Предлажем да се добро припремимо за овај тренутак, међусобно унутар групе 27 земаља и унутар институција ЕУ.”

„Надам се ће се Европљани 30. марта 2019. пробудити у Унији у којој се сви снажно залажу за наше вредности, у којој све државе чланице непоколебљиво поштују владавину права. (…) У Унији у којој смо учврстили темеље наше економске и монетарне уније како бисмо у добрим  лошим временима, без помоћи са стране, бранили нашу јединствену валуту. (…) У Унији у којој само један председник, изабран на демократским изборима након европске предизборне кампање, управља радом Комисије и Европског савета.“

„Започели смо са поправком крова. Сада, међутим, морамо да завршимо посао док је још лепо време (…) Зато хајде да бацимо конопац с прамца. Да испловимо из луке и ухватимо повољан ветар једрима.”

Контекст

Председник Европске комисије сваке године у септембру пред Европским парламентом држи говор о стању Уније у ком се осврће на постигнућа у претходној години и представља приоритете за следећу. Председник утврђује и начин на који ће Комисија решавати горућа питања са којима је Европска унија суочена. Након говора следи пленарна дискусија, чиме се отвара дијалог са Европским парламентом и Саветом ради израде програма рада Комисије за наредну  годину.

Осим тога, председник Јункер и први потпредседник Тимерманс су данас председнику Европског парламента и председништву Савета упутили писмо о намерама у ком су детаљно описане мере које Комисија планира да усвоји путем законодавних и других иницијатива до краја следеће, 2018. године. Ово је експлицитно предвиђено Оквирним споразумом о односима између Европског парламента и Европске комисије.

За додатне информације

Брошура о говору о стању Уније у 2017. обухвата:

  • Одобрену верзију говора о стању Уније
  • Писмо о намерама
  • Напредак у реализацији десет приоритета Комисије
  • План за уједињенију, снажнију и демократскију Европску унију

Интернет страница говора о стању Уније за 2017.

10 политичких приоритета Европске комисије

Подели

Comments are closed.