Говор Њ.Е. амбасадора Фабриција на прослави Дана Европе

0

Говор Њ.Е. амбасадора Фабриција на прослави Дана Европе у Београду, 9. маја у Музеју савремене уметности:

Проверити пре објављивања

Господине Председниче,
Предсенице Владе,
Представници Парламента,
правосуђа, академске заједнице, цивилног друштва и медија, бизнис сектора,
Колеге из дипломатског кора,
Драги пријатељи Европе и Србије,
Даме и господо,

Ребеки и мени је задовољство да вам пожелимо добродошлицу на прославу рођендана Европе.

Историја нас подсећа да је европски пројекат рођен у тешким околностима, након страдања и патње који су Европу и остатак света бацилли на колена.

Оснивачи су убрзо након Другог светског рата објавили да рат више није опција.

Било је време за мир и трајно помирење између непријатеља. Европи је била потребна демократија као и привредни и друштвени напредак.

Европска унија се није десила без потешкоћа и препрека. Али – како је то Роберт Шуман рекао на данашњи дан 1950 – „Европа неће бити изграђена ођедном, нити према јединственом плану. Биће изграђена на темељу конкретних постигнућа којима ће претходити де фацто солидарност.”

Овај визионарски, али истовремено и прагматични приступ, помогао је Европи да у протеклих седам деценија буде успешна.

Европа се поново успоставила ослобођена од разарајућег национализма, постала је највећа светска економија, бранилац људских права, светионик демократије и слободе, сила која је ујединила континент, склониште за оне који напуштају своје земље због рата и прогона, лидер у борби против климатских промена и ширења нуклеарног наоружања, важан фактор глобалне сигурности.

Данас, неки сумњају у вредности мултилатерализма и глобалне сарадње. Неки покушавају да реше проблеме пречицама и једностраним акцијама док препреке и поделе представљају као решења, захваљујући чему су људска права угрожена свуда у свету.

Ми – Европска унија – чврсто стојимо уз своје вредности и бранићемо међународни систем заснован на правилима. Уверени смо да је сарадња боља од сукоба; да у компромису лежи снага, а не слабост; да је помирење добра реч.


Г. председниче, поштовани грађани Србије,

У том духу отворености и прагматичности, Европска унија оставља отворена врата за Србију, која је Европску унију поставила као ултимативни циљ, који далеко превазилази питања спољње политике.

Он заправо представља трансформацију целог друштва и доноси му генерацијску промену.

Промену у правцу одрживог развоја, трајне демократије и владавине права; то је избор који тежи заједничкој безбедности.

Ово је година обновљене посвећености.

Стратегија Европске уније за Западни Балкан, незапамћени број посета и нивоа на ком су се посете одиграле у Србији у протеклих неколико месеци, предстојећи самит у Софији; све то потврђује да снажно верујемо у кредибилну перспективу проширења.

Европска унија – као ваш пријатељ и сусед, као ваш најважнији трговински и инвестициони партнер, као ваш највећи донатор – поздравља одлуку Србије да заузме место које јој припада у будућности европске породице.

Србија је на овом путу направила низ значајних корака, иако је пред њом још посла.

Подстичем Србију да настави да остварује напредак и да, у намери да оствари овај циљ, предузима конкретне и трајне кораке.

Драги пријатлеји,

Дозволите да за крај кажем да смо вечерас позвали уметност да сведочи снажној вези између Европе и Србије – и то у години европског културног наслеђа.

Хвала вам, директоре Накарада, што сте нам данас уступили ово предивно место.

Хвала свима који су помогли да прикажемо кључне пројекте које спроводимо са најважнијим српским институцијама у знак подршке српском културном наслеђу, међу којима су обнова Голубачке тврђаве, манастира у Бачу, синагоге у Суботици, Југословенске кинотеке…

Морамо да ценимо заједничку прошлост како бисмо изградили заједничку будућност.

Живела Европа, Живела Србија, и њена будућност као део Европске уније.

Подели

Comments are closed.