“Град Европе” приближио Европску унију Београђанима

0

Манифестација “Град Европе”, која је део обележавања Дана Европе у Србији, одржана је на Тргу Николе Пашића у Београду. Велики број Београђана искористио је прилику да сунчану суботу проведу упознајући се са културом, историјом и традицијом земаља Европске уније, играјући кошарку, уз бројне друге садржаје.

Догађај, који је део кампање #ЕУзаТебе, свечано су отворили шеф Делегације ЕУ у Србији, амбасадор Сем Фабрици, амбасадорка Румуније Оана Кристина Попа, градоначелник Београда Зоран Радојичић, као и бивши кошаркаши Наташа Ковачевић и Дејан Томашевић.

Амбасадор Фабрици рекао је да је културна разноликост коју су посетиоци имали прилику да виде суштинска европска вредност. Истакао је да Европска Унија није само на Дан Европе, 9. маја уз Србију, већ сваког дана.

“Искрено се надам да се грађани Београда данас осећају ближе Европској унији, јер желимо да вам будемо ближе и да вам испричамо наше приче, које су такође и ваше. Приче о заједништву у Европи, миру и хармонији и гледању ка бољој будућности”, изјавио је амбасадор.

Он је истакао да ЕУ нису бирократске институције, већ људи који живе у земљама чланицама ЕУ и навео да је зато срећан што су на овој манифестацији амбасадори европских земаља у Београду. Међу њима је била амбасадорка Румуније, председавајуће земље Унији у првој половини године. Она је у први план истакла један од циљева председавања, промовисање европских вредности, и овакве догађаје види као начин да се оне приближе људима.

“Пре два дана у Румунији је одржан Самит лидера ЕУ, где је још једном потврђено да градимо јединствену и снажну Европу која ће бити спремна да прими Србију у своје чланство”, рекла је амбасадорка Попа.

Градоначелник Београда изјавио је да му је велико задовољство што је Трг Николе Пашића на симболичан начин постао мала ЕУ, додајући да је стратешки циљ Србије чланство у Унији.

“Оно што је важно за све нас и за све нас који се бавимо политиком јесте порука да је потребно што више оваквих догађаја говори да боље радимо свој посао. Можемо без високе политике да живот чинимо бољим и лепшим, за Београђане, за грађане Србије, Европе и света”, поручио је Радојичић.

Амбасадорка ФИБА Наташа Ковачевић и потпредседник Кошаркашког савеза Србије Дејан Томашевић подсетили су на то да ће се се Европско првенство за жене овог лета делом бити одржано у три града у Србији. То ће бити прилика да се у Београду, Нишу и Зрењанину гледа најбоља европска кошарка, истакла је Ковачевић.

Преко 20 држава чланица било је представљено на штандовима који су се налазили у централном делу манифестације. Тако су посетиоци могли да уживају у специјалитетима из разних делова Европе, али и да се упознају са специфичностима везаним за културу и да сазнају нешто ново сарадњи држава ЕУ са Србијом. Земље учеснице су припремиле и занимљив музички и сценски програм, па су се на бини током дана смењивали опера, српска кафанска музика у немачком извођењу, белгијски квиз познавања музике, шпански плес, словачке и пољске народне песме…

Велику пажњу привукао је и кошаркашки терен. Гости , параолимпијски спортисти, млади и старији су могли да се опробају у баскету 3 на 3, док је у паузама између мечева трајало такмичење Пут кроз Европу, где су посетиоци манифестације шутирали су различитих позиција на терену у трци за вредне награде, попут бицикла ONO BIKE. Овај двоточкаш је српски производ настао уз подршку ЕУ, дугачак је готово три метра и скреће пажњу необичним изгледом.

Одмах поред терена била је и трон зона, где је постављен аутентични трофеј који ће за неколико месеци подићи победнице Европског првенства за жене, што су многи пролазници искоритили за сликање.

То није било једино место на којима сте могли да направите креативне фотографије. Многи су изабрали да се сликају са трактором, који је представљао помоћ српским пољопривредницима у оквиру ИПАРД програма. Такође, као део пројекта SelectEU, могли су да пошаљу персонализоване разгледнице својим пријатељима и познаницима у Европи.

Највише осмеха ипак је долазило из кутка посвећеног најмлађима. Они су у лепом дану могли да уживају уз аниматоре који су им припремили игре и креативне радионице. Учествовали су у такмичењима у атлетским дисциплинама попут трчања или скока у вис. Такође, најрадозналији су сазнали понешто ново о свету око њих уз научне експерименте.

“Град Европе” део је кампање #ЕУзаТебе, којом се промовишу резултати развојне помоћи ЕУ Србији у оквиру процеса европских интеграција. Почетак кампање званично је објављен током пријема за Дан Европе (погледајте фотографије са те свечаности). Поред ових догађаја, током маја планиран је велики број активности у организацији Делегације ЕУ у Србији и ЕУ инфо мреже.

Подели

Comments are closed.