Давенпорт: Влада Србије хумана према избеглицама

0

Шеф Делегације ЕУ Мајкл Давенпорт и амбасадори осам земаља чланица ЕУ заједно са министром за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александром Вулином и комесаром Владе Србије за избеглице и миграције Владимиром Цуцићем посетили су нови прихватни центар за мигранте у Обреновцу.

Амбасадор ЕУ Мајкл Давенпорт навео је да је ”веома много” урађено током две недеље на рехабилитацији места и просторија бивше касарне у Обреновцу, која је сада прихватни центар.

„Сада смо видели унутра какви су услови живота. Ту је више од 550 момака од којих је већина боравила у центру Београда, чули смо њихове приче. Мислим да је много урађено и сви амбасадори земаља чланица ЕУ и ја врло смо захвални и министру Вулину и комесару Цуцићу на прилици да дођемо овде, да видимо колико је урађено”, рекао је Давенпорт.

FoNet

Према његовим речима, ЕУ има добру сарадњу са владом Србије. „Само Европска комисија издвојила је више од 50 милиона евра од почетка мигрантске кризе, као и земље чланице ЕУ које су издвојиле велике суме и то ће се наставити. Реч је о квалитету наше сарадње, можемо да кажемо да смо веома импресионирани радом српских власти и политике према избеглицама у Србији, то је најбитније. Влада се понаша на хуман начин, са разумевањем према избеглицама”, рекао је Давенпорт.

Центар су обишли и амбасадори Словачке, Италије, Хрватске, Велике Британије, Немачке, Чешке, Италије, Аустрије. Министар Вулин је након обиласка центра, истакао да је, у циљу контролисања безбедности и миграната, али и локалног становништва, Влада Србије, одлучића да појача контролу у прихватним центрима.

FoNet

Циљ конроле је, како је објаснио, жеља да се обезбеди све што је потребно и мигрантима и локалном становништву, да добију најбољу могућу негу и заштиту, али исто тако, да се контролише њихово кретање и да свакодневни живот и Обреновчана и других грађана не буде узнемирен на било који начин.

Министар је навео да је прилагођавање касарне у Обреновцу за потребе прихватног мигрантског центра платио је Дански савет за избеглице, Лекари без граница, Европска комисија, те да се тиме није бавила влада.

Шеф представништва УНХЦР Ханс Фридрих Содер истакао је да је, од када је отворен центар, остварен велики напредак, а да је следећи корак побољшавање услуга које се пружају у том центру, што је, оцењује, важно, да би могла да се обезбеди сигурност, како грађана локалне заједнице, тако и самих избеглица и миграната.

“Ми поштујемо одлучност Републике Србије која наставља да се понаша према избеглицама на исти начин и као и одлучношт међународне заједнице да настави да помаже Србији и одговори на потребе избеглица и миграната”, рекао је Ссодер.

FoNet

Комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић рекао је на све треба гледати као на озбиљну хуманитарну операцију, која је почела у моменту када је било -19 у Београду и када је било хладно свима који живе у кућама, као и избеглицама који су били на отвореном.

Он је навео да су радови у прихватном центру још у току али и да очекује да се цео простор заврши за десетак дана.

Подели

Comments are closed.