Давенпорт: ЕУ спремна да помогне деци оболелој од рака у Србији

0

Српска мрежа за борбу против дечијег рака домаћин је овогодишње конференције  “Европски стандарди лечења деце оболеле од рака”, Европског удружења родитеља деце оболеле од рака, а подаци показују да је стопа смртности деце оболеле од рака у Србији виша за скоро 20 одсто у односу на децу у Европи.

На конференцији која се одржава уз подршку Делегације ЕУ у Србији, учествују и представници педијатријске хематоонкологије из Србије као и представници Европског друштва педијатријске онкологије и 112 родитеља а тема је “Европски стандарди лечења и неге”.

Отварајући конференцију шеф делегације Еврпске уније у Србији Мајк Давенпорт је навео податак да у свету на свака три минута једно дете умре од рака, а да је излечење могуће за 70 одсто деце и адолесцената, а код неких тумора и до 100 одсто.

Давенпорт је истакао да се чини да постоје разлике у стандардима лечења деце оболеле од рака у различитим деловима Европе као и то да је улога родитеља у процесу излечења изузетно велика.

Он је нагласио значај примене европских стандрада у лечењу деце оболелих од рака као и спремност ЕУ да помогне српском удружењу у тој области.

Photo: FoNet

Photo: FoNet

“Прави резулат се може постићи само тимским радом који подразумева ангажовањуе медицинског особља, психијатарске службе, родитеља оболеле деце…”, рекао је Девенпорт, додавши да родитељи морају бити припремљени да помогну медицинском особљу.

Представница Српске мреже за борбу против дечјег рака Ирина Бан из Удружења “Звончица” је захвалила Давенпорту што их је подржао у организацији конференције, подсећајући на његов долазак у Родитељску кућу у којој бораве родитељи и деца која се лече од рака. “Деца су се играла доктора, темељно су прегледали господина Давенпорта и констатовала да је доброг здравља”, испричала је Бан.

Бан је поручила да “морамо да подигнемо стопу излечења деце оболеле од рака јер је то могуће… У Европи је стопа преживљавања деце оболеле од излечивих облика рака иде до 80 одсто, док је у Србији она нижа и до 20 одсто”, рекла је она.

Српска мрежа за борбу против дечјег рака обухава више удружења која су организовала међународну конференцију о тој проблематици како би скренули пажњу европске и домаће јавности на проблеме лечења деце у Србији.

По подацима, смртност деце оболеле од рака у Србији је виша за скоро 20 одсто у односу на децу у Европи а “нису део клиничких студија и немају приступ најновијим лековима”.

Циљ Српске мреже за борбу против дечјег рака је имплементација докумената “Европски стандарди лечења деце и младих оболелих од рака” који подразумева да у Србији постоји Национална стратегија за дечји рак и Национални регистар са подацима о тој болести.

Photo: FoNet

Photo: FoNet

Лусиа Басет из шпанске федерације родитеља деце оболеле од рака оценила је да је скуп прилика да се размене искуства. “Треба прво да учинимо што је неопходно, да бисмо остварили оно што је могуће, па тек онда оно што нам се чинило немогућим”, рекла је Басет.

На тродневној конференцији учествују представници Француске, Немачке, Бугарске, Хрватске, Грчке, Италије, Луксембурга, Холандије, Русије, Румуније, Норвешке, Црне Горе, Пољске и Словачке.

Подели

Comments are closed.