Давенпорт: Ове године би Србија могла да припреми 13 поглавља у преговорима са ЕУ

0

“Србија би ове године могла да представи преговарачке позиције за 13 нових поглавља у преговорима са Европском унијом”, изјавио је данас шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт у интерјуу за дневни лист Блиц.

Поглавља се, како је рекао, односе на економију, финансије, компанијско право, царинску унију…

“Србија је определила свој пут, а главни приоритет Владе је ЕУ. Приступање Унији је заправо јако моћан алат за економкске и политичке реформе, трансформацију и модернизацију друштва”, навео је амбасадор Давенпорт и подсетио да је Србија је отворила шест поглавља, а једно већ и затворила.

“То је успех и достигнуће српских власти, парламента и цивилног друштва. Доста је обавеза и на страни ЕУ где постоји велика подршка Србији и то не само кроз отварање поглавља већ и кроз програме и пројекте у разним областима”, рекао је Давенпорт.

Упитан да ли су Бриселски договор и његово спровођење главно мерило за отварање поглавља, он је истакао да је дијалог између Београда и Приштине јако важан и да је у њему било напретка.

“Постоји подстицај да се он настави, и то је један од фактора које ће земље чланице сасвим сигурно разматрати”, оценио је Давенпорт.

Он је, говорећи о поглављу 23, истакао да је владавина права приоритет.

“Европска комисија указује на проблеме попут одуговлачења судских поступака, јер ако тога има онда се ради о порицању правде. Такође, морају се достићи стандарди када је у питању независност судова, судија,тужаилаца, слобода изражавања…”, навео је шеф Делегације ЕУ у Србији.

Одговарајући на питање зашто се “афера Савамала” није нашао у годишњем извештају Европске комисије Давенпорт је навео да се извештај не бави појединачним случајевима али да Делегација прати све што се дешавало 24. Априла 2016. и догађаје који су уследили.

“Када имате ситуацију, где год да се деси, да се објекти русе мимо прописане и постојеће процедуре, када се грађани осећају угрожено или осећају неку претњу од власти или осећају да их власт није заштитила, то су разлози за забринутост”, рекао је Давенпорт

Он је навео да још увек није добио позив да представи Извештај Европске комисије о Србији за 2016, али да ће се, као и увек одазвати ако га позову и ако буду постојали услови за дискусију.

“О извештају смо причали са представницима Владе, невладиног сектора, привреде, не само у престоници већ и у Нишу и Новом Саду. Увек сам спреман да прихватим позив парламента и да причамо о односима ЕУ и Србије!, казао је амбасадор ЕУ.

Он је навео да са премијером има сталне консултације и професионални однос, као и са министрима.

Одговарајући на питање да ли ће Србија на крају морати да се дистанцира од Русије, Давенпорт је напоменуо са све земље канидати морају да усаглашавају спољну и безбедносну политику до тренутка када постају чланице.

“Јер, када се прикључе ЕУ, оне постају сутворци и сукреатори те политике. То је веома важан део приступања”, закључио је Давенпорт у интервјуу за Блиц.

Подели

Comments are closed.