Давенпорт: Србија ефикасно користи помоћ ЕУ

0

У емисији Кренимо редом на Радио телевизији Србије, посвећеној 15 година развојне помоћи Европске уније Србији, шеф Делегације ЕУ у Србији, амбасадор Мајкл Давенпорт је навео да конкретни разултати показују како је Србија искористила бесповратна средства од 3 милијарде евра колико јој је било омогућено у овом периоду.

„Конкретни разултати партнерства показују да је Србија је искористила ова средства на доста ефикасан начин. То показује и процена европског ревизорског суда који је дао позитивну оцену што се тиче ефикасног коришћења“ рекао је амбасадор Давенпорт и подсетио на само неке од примера помоћи из европских фондова: „У области енергетике више од 500 милиона евра је уложено у модернизацију термоелектране у Обреновцу. Уложено је и у модернизацију и изградњу далековода и трафо станица на југу Србије. ЕУ је кроз ИПА фондове помогла изгадњу нових објеката за пречишћавање воде и прераду отпада у Пироту и Шапцу али је то тек почетак. Што се тиче будућности партнерства наша пракса је да заједно са владом Србије дефинишемо опште правце и приоритете за сарадњу“.

Давенпорт је посебно нагласио пројекте помоћи малим и средњим предузећима у Србији. У оквиру пројекта Европске инвестиционе банке који је обухватио унапређење рада малих и средњих предузећа дошло је, како је рекао, такође до конкретних резултата. Једно од предузећа које је учествовало у пројекту „повећало своје производне капацитете за 40 % и извоз за америчко тржиште за 50%“, навео је Давенпорт и додао да су „у просеку повећали промет за 58% и извоз за 30%“. Кроз развојни програм „Европски прогрес“ у сарадњи са Владом Швајцарске такође се пружа подршка малим и средњим предузећима, указао је амбасадор. Посебни пројекти „Европског прогреса“ усмерени су на 34 општине на југу и југозападу Србије и тичу се економског развоја, привреде и привлачења инвестиција, рекао је Давенпорт.

„Најчешће сам чуо хвала“

На питање каква су његова искуства у путовањима по Србији и шта му говоре грађани током сусрета он је одговорио да најчешће чује речи захвалности. „Нарочито након поплава када су људи добили нове куће, пољопривредници сточну храну или саднице, приватници помоћ за обнову свог бизниса. Најчешће сам чуо хвала“.

Поводом података истраживања Факултета политичких наука и Европског покрета, по којима су млади испитаници говорили да немају довољно информација о ЕУ као и  изражавали став да ће ЕУ ускоро да се распадне, амбасадор Давенпорт је невао да Делегација даје свој допринос информисаности и преко београдског ЕУ инфо центра и ЕУ инфо кутака у Новом Саду и Нишу али да је искуство из других земаља које су се придружиле показало да „Влада мора да сноси највећу одговорност за политику информисања јаности. И мора да дође до већег степена расправе“, нагласио је Давенпорт.

Он је указао да ЕУ пред великим изазовима, да унутар саме Уније мора доћи до реформи које је председник Европске комисије Жан Клод Јункер прецизирао као приоритете а на питање о предстојећем Бреџит-у одговорио је да верује да ће аргументи за останак у Унији бити много јачи и „да ће резултат референдума то потврдити“.

Давенпорт је навео и да је политика проширења ЕУ, која укључује земље региона и Србију, јединствен став свих 28 земаља чланица. На питање о будућим преговорима и поглављима која се тичу основних права он је подсетио да је „Србија потписала све међународне споразуме и наравно да не желимо да то буде мртво слово на папиру. Ово је такође тема акционог плана за поглавље 23 и реч је не само о законодавству већ пре свега је реч о имплементацији свих међународних обавеза“. Он је указао да реформа правосуђа не значи само независности судија већ и ефикасност судова јер је проблем и за грађане и за бизнис велики број старих предмета. Кроз пројекат са Министарством правде и Високим саветом правосуђа, Делегација даје пдоршку за решавање и тог проблема навео је Давенпорт у интервјуу за РТС.

Медијске посете ЕУ

Захваљујући подршци Делегације ЕУ у Србији и пројекту „Медијске посете ЕУ“ новинари из бројних редакција широм Србије били су у прилици да се баве „европским“ темама које занимају грађане Србије. Александар Ђорђевић задужен у Делегацији за односе са јавношу и медије објаснио је у емисији РТС „кренимо редом“ да је „неколико истраживања показало да грађане највише интересују животне приче, како се прерађује отпадна вода или како се контролише квалитет хране. Показало се да медији желе да покривају овакве теме али тешка финансијска ситуација онемогућава новинаре да путују. Ми смо им понудили ту могућност“.

Захваљујући оваквој подршци од почетка пројекта више од 170 новинара и сниматеља имали су прилику да у земљама чланицама ЕУ раде теме које су сами одабрали. Резултат је више од 3 сата различитих телевизијскиих прилога и репортажа, преко 30 новинских текстова који су објављени у дневним новинама али и у недељницима као истраживачке приче. „Иницијатори тема су новинари и уредници. Ми им помажемо заједно са амбасадама и обезбеђујемо неопходне контакте. Новинари сами бирају теме. Суштина пројекта је да се кроз примере који су пријемчиви Србији покаже како се то ради у земљама ЕУ и да се види како Србија то може да уради“, објаснио је Ђорђевић.

Подели

Comments are closed.