Декларација високе представнице у име Европске уније поводом Међународног дана некажњавања злочина над новинарима, 2. новембра 2017.

0

Поводом Међународног дана борбе против некажњавања злочина над новинарима, Европска унија одаје признање раду новинара на разоткривању злоупотребе власти, корупције и кршења људских права и преиспитивању опште прихваћених ставова, при чему се често излажу ризику од застрашивања, насиља и смрти. Независни и слободни медији чине основу партиципативне и плуралистичке демократије и инструмент којим се владе позивају на одговорност за свој рад.

Напад на новинаре је напад на демократију и плуралистичка друштва. Приступ информацијама има цену: новинари се и даље прогањају, затварају па чак и убијају, не само у оружаним сукобима већ и у време мира, између осталих и у земљама Европске уније, чему смо нажалост сведочили пре само неколико недеља. Насиље над новинарима и медијским актерима није само напад на жртву, већ и начин да се јавности ограничи приступ информацијама и идејама како путем интернета, тако и ван њега.

Европска унија наставља да се служи свим одговарајућим финансијским и спољнополитичким инструментима како би побољшала квалитет новинарства, приступ јавним информацијама и слободу изражавања. Улога ЕУ је кључна и када је у питању финансирање Европског центра за слободу штампе и медија (ЕЦПМФ), уз истовремено пружање циљане заштите кроз програме за браниоце људских права

Најоштрије осуђујемо убиства, насиље, застрашивање и узнемиравање новинара и других медијских актера. Очекујемо од националних власти да поштују своје међународне обавезе и да штите новинаре од свих врста застрашивања, претњи и насиља независно од њиховог извора, било да се ради о владиним, правосудним, верским, економским или криминалним организацијама. За свако наводно убиство, злостављање, претњу или напад усмерен на новинаре, било да их врше државни или недржавни актери, требало би без одлагања спровести ефикасну и независну истрагу како би починиоци били кривично гоњени и приведени правди. Некажњавање злочина је удар на демократију и основна права попут слободе изражавања.

Подели

Comments are closed.