Декларација ЕУ поводом Међународног дана борбе против хомофобије, трансфобије и бифобије

0

Декларација високе представнице Федерике Могерини у име Европске уније поводом Међународног дана борбе против хомофобије, трансфобије и бифобије, 17. маја 2018.

Поводом Међународног дана борбе против хомофобије, трансфобије и бифобије, Европска унија изнова потврђује посвећеност борби против свих облика дискриминације и злочина из мржње, на основу сексуалне оријентације, родног идентитета и родних обележја, као и даљој активној промоцији и заштити људских права лезбијки, гејева, бисексуалних, трансродних и интерсексуалних (ЛГБТИ) особа.

ЛГБТИ особе унутар и изван Европске уније су пречесто жртве насиља и злочина из мржње. Оне и даље трпе дискриминацију и злостављање на основу сексуалне оријентације, родног идентитета или родних обележја. У великом броју земаља је однос с особом истог пола још увек кривично дело. Људи се хапсе, затварају, а у неким случајевима и убијају, само због односа у ком су. Чак и у земљама у којима постоји правна заштита сексуалне оријентације, стигматизација због хомофобије, трансфобије и бифобије је и даље снажна, што доводи до социјалне искључености због чега друштва плаћају цену на привредном и здравственом плану.

Година 2018. је важна за људска права јер се ове године обележава 70. годишњица Универзалне декларације о људским правима. У њеном првом члану се наводи: „Сва људска бића се рађају слободна и једнака у достојанству и правима”. ЛГБТИ особе нису изузетак и зато ЕУ наставља да се бори за „једнака права за све” без обзира на сексуалну оријентацију.

Комбинацијом политичког дијалога и дијалога о људским правима, активностима за подизање свести, финансијском помоћи и посебним инструментима политика попут листе активности Европске комисије за побољшање равноправности ЛГБТИ особа и смерница ЕУ за промоцију и заштиту уживања свих људских права ЛГБТИ особа, Европска унија ће наставити да решава питања дискриминације и насиља заснованих на сексуалној оријентацији или родном идентитету и показаће своју посвећеност побољшању равноправности ЛГБТИ особа у Европској унији и изван ње.

Европска унија данас одаје признање свима који раде на промоцији и заштити људских права ЛГБТИ особа. Дозволите да поновимо: „Борци за људска права, нисте сами и Европска ће унија увек бити уз вас”.

Подели

Comments are closed.