Делегација ЕУ и Београдски фестивал игре за усавршавање младих играча

0

У сусрет 15. Београдском фестивалу игре, један од водећих европских педагога класичног балета, маестро Емилијано Пиколи из Италије одржаће у Београду мајсторски курс од 25 до 29 јануара 2018. године. Мајсторски курс се трећу годину за редом реализује захваљујући подршци Делегације Европске уније у Србији, са циљем подстицања развоја и едукације младих играча у Србији. Курс је намењен различитим узрастима ученика који похађају професионалне балетске школе у Србији, као и младим играчима.

Емилијано Пиколи је дипломирао у Балетској школи Опере у Риму, под вођством Елизабете Терабуст. Радио је са бројним познатим педагозима, укључујући Дерека Дина, Виктора Литвинова и Масима Мориконеа. Још за време школовања, остварио је запажене улоге у Бурнонвиловом „Напуљу“, Мјасиновом „Грку Зорби“, Пистонијевој „Ла Стради“, Пребиловом „Дон Кихоту“ и „Крцку Орашчићу“, као и у кореографијама Маура Бигонцетија и Дерека Дина. Свој први професионални ангажман је добио у Опери у Ници, где је играо у кореографијама Фредерика Аштона, Џона Кранка и Леонида Мјасина. Своју каријеру је наставио у Балету Опере у Бордоу, трупом са којим је остварио бројне турнеје по Азији. Касније се прикључује компанији Атербалето у Ређо Емилији, у поставкама Мориса Бежара и Фабриција Монтевердеа. Наступао је често и у Арени у Верони. Након боравка у Италији, поново се враћа у Француску, и то у Балет Капитол из Тулуза, где је играо у свим класичним продукцијама, али и у поставкама Јиржија Килијана, Уве Шолц, Питера Мартинса, Жоржа Баланшина, Ханса ван Манена… Године 2004. добија француску државну диплому за педагога уметничке игре, и почиње да предаје на Конзерваторијуму у Тулузу, али и као гост у другим европским школама. Такође је предавао анализу покрета у основним школама, за децу од 5-10 година. Током 2011. године, био је ангажован као балет мајстор за продукције Амедеа Амодиа. Исте године, отпочиње сарадњу са римском Балетском академијом и постаје директор балетског департмана у центру Д.А.Ф., посебно ангажован на курсевима стручног усавршавања. Емилијано Пиколи је често члан жирија балетских такмичења у Италији и иностранству, док су многи његови ученици данас играчи у Балету Опере у Риму и Балету Театра Сан Карло у Напуљу, или ученици престижних школа.

Маестро Пиколи, ће у Београду свакодневно водити по три часа класичног балета и репертоара, са циљем да деци и младим играчима приближи нове методе из области педагогије класичног балета као и најсавременије трендове европске балетске школе и савремене сцене.

Делегација ЕУ шести пут заредом даје подршку Београдском фестивалу игре који промовише размену уметника и педагога између Србије и Европске уније као и едукацију младих талената у Србији и тиме подстиче европске вредности попут мултикултуралности, разноликости и солидарности између нација и генерација.

Информације о курсу:

Мајсторски курс ће се одржати од 25 до 29 јануара 2018. године у салама Балетске школе Националне фондације за игру у Београду, у Коларчевој број 3, на И и ИИ спрату. Групе ће бити подељене на почетнике (деца од 9-12 година), средњи ниво (13-15 година), као и напредни-професионални ниво (од 16-25 година).  Очекује се око 60 активних полазника, а курс је отворен и за све заинтересоване домаће педагоге класичног балета и савремене игре.

Пријаве за мајсторски курс за ученике професионалних балетских скола, младе играче и балетске педагоге, врше се путем телефона: 060 35 00 505.

 

 

 

Подели

Comments are closed.