Делегација ЕУ у Србији прославила Дан Европе с поруком: Врата Европске уније широм су отворена за Србију

0

Делегација Европске уније у Србији обележила је 9. мај, Дан Европе на свечаности у Музеју савремене уметности у Београду, којој су поред амбасадора ЕУ у Србији, Сема Фабриција присуствовали и председник Србије Александар Вучич, премијерка Ана Брнабић, као и бројни политичари, представници академске заједнице, цивилног друштва, медија, бизнис сектора и дипломатског кора.

Свечаност је отпочела певањем химни Републике Србије и Европске уније, у изведби хора Музичке школе „Станковић“, након чега је амбасадор Фабрици пожелео добродошлицу гостима и изразио задовољство због заједничког обележавања рођендана Европе.

„Историја нас подсећа да је европски пројекат рођен у тешким околностима, након девастације и патње Европе. Недуго након Другог светског рата оснивачи Европе одлучили су да рат више није опција и да је време за мир и трајно помирење међу непријатељима. Европи је била потребна демократија, друштвени и економски развој. Европска унија није се десила без потешкоћа, али како је Роберт Шуман рекао на овај дан 1950. године, цитирам, ’Европа неће бити изграђена одједном, или по једном плану. Она ће бити изграђена кроз конкретна постигнућа која пре свега почивају на солидарности.’ Овај визионарски, али прагматични приступ помогао је да се постигне успех за Европу у претходних седам деценија. Европа се поново успоставила ослобођена од разарајућег национализма, постала је једна од највећих светских економија, бранилац људских права, склониште за оне који напуштају своје земље због рата и прогона и важан фактор глобалне сигурности“, рекао је Фабрици.

Он је додао да данас неки сумњају у вредности мултилатерализма и глобалне сарадње, да су неки  покушали да реше проблеме пречицама и једностраним акцијама, да су људска права угрожена свуда у свету, али да Европска унија чврсто стоји уз своје вредности.

„Уверени смо да је сарадња боља од конфликта, да су компромиси снага, а не слабост и да је помирење добра реч. У том духу отворености и прагматичности, Европска унија оставља отворена врата за Србију, која је Европску унију поставила као ултимативни циљ, који далеко превазилази питање спољне политике. Он представља трансформацију целог друштва, у правцу одрживог развоја, трајне демократије и владавине права“, додао је амбасадор Фабрици.

Председник Србије Александар Вучић истакао је у свом обраћању да су народи Европе, након Другог светског рата, као најтеже лекције у историји човечанства, разумели да су само помирење и заједништво предуслови за будућнот.

“Тадашњи визионари трасирали су пут којим се данашња Европа креће уз све успоне и падове који је чине отпорнијом и јачом. На том путу, ма како трновит био, увек је била и Србија у различитим друштвеним фазама и статусима. Србија некад није разумела Европу, неретко ни Европа њу, али је тачно да смо се ми мењали и све боље разумели европске потребе и захтеве, а чини се да Европа све боље разуме Србију и потребе српског човека. Уверен сам да Европска унија данас, као један од најразвијенијих региона, један од највећих донатора развојне помоћи, све значајнији актер у решавању безбедносних питања широм света и простор мира, слободе и просперитета, жели Србију као своју пуноправну чланицу, баш онако и онолико колико и ми желимо да постанемо део Европе”, рекао је Вучић.

Он је додао и да Србија остаје дубоко посвећена стабилности региона и свом приступном процесу те да се искрено нада да ће уложени напори довести од резултата.

“Када нас људи питају зашто желимо у Европу, обичан човек би рекао због тога што ћемо живети боље и биће нам боља економија. Они други би додали нешто што ми се чини још важнијим – да је Европа као мировни пројекат важна за нас јер ћемо сачувати стабилност и мир, а ако је некоме доста ратовања онда је то свакако народ и грађани Србије. А ја бих на то додао и трећу, можда суштинску ствар, а то је да грађани Србије желе да припадају европском типу друштва што значи да имамо слободно и демократско друштво. Много тога још морамо да урадимо и променимо, што не значи да су све земље Европске уније идеалне и безгрешне, већ да се на томе мора увек радити и правити корак напред због својих грађана”, закључио је он.

Након поздравних говора, амбасадор Фабрици и премијерка Брнабић погледали су изложбу радова средњошколаца који су победили на конкурсу “Европски дневник”, након чега је уследио котел, а завршница вечери обележена је осветљавањем у плаво споменика “Победник” на Калемегдану.

Подели

Comments are closed.