Делегација посланика Европског парламента на високом нивоу у посети Србији и Косову*

0

Делегација у саставу седам посланика Европског парламента ће боравити у посети Београду и Приштини где ће од 27. фебруара до 2. марта разматрати политичку ситуацију и односе ЕУ са Србијом и Косовом.

Седам посланика Европског парламента, на челу са председавајућим Одбора за спољне послове и известиоца  за Србију Дејвидом Мекалистером (ЕПП, Немачка), састаће се у Београду са политичким врхом, посланицима Народне скупштине, те представницима опозиције и цивилног друштва. Посланици ће проценити политичку ситуацију и размотрити односе са ЕУ, укључујући међусобно постигнуте договоре о реформама и дијалог који се уз посредовање ЕУ води између Београда и Приштине.

Европски парламент је 29. новембра усвојио две резолуције о Србији и Косову, којима су посланици поздравили континуирани ангажман Србије на путу интграција у ЕУ, затраживши притом од власти убрзају реформе у области владавине права, интензивирају борбу против корупције и организованог криминала, као и да наставе са реформом државне управе. Када је у питању Косово, посланици су поздравили усвојена акта, али су изразили забринутост због недостатка међустраначког консензуса и дуготрајне политичке поларизације, која се и даље негативно одражава на пут ка одрживим реформама, попут распрострањене корупције, отклањања елемената заробљене државе и прекомерног политичког утицаја те проблема који се тичу спровођења прописаног поступка. Посланици су у обема резолуцијама подржали дијалог коме ЕУ посредује као оквиру за постизање свеобухватног споразума о нормализацији односа. Посланици су током дебате о могућим променама територија између Србије и Косова истакли да успостављање етнички хомогених држава не би требало да буде циљ у региону као и да сваки будући споразум може бити прихватљив само уколико је међусобно договорен и у обзир узима општу стабилност региона и међународно право.

Очекује се да током посете буду адресиране неке од тема које су истакнуте у резолуцијама Европског парламента усвојеним у новембру 2018. као и најновији догађаји у региону.

Мекалистер је у уочи посете изјавио: „Одбор за спољне послове Европског парламента ће наредне недеље упутити две делегације на Западни Балкан и то ће по свој прилици бити последње мисије овог Одбора у актуелном сазиву. Западни Балкан је један од приоритета спољне политике ЕУ. Морамо да подржимо Србију и Косово у изградњи снажних демократских институција које подупиру владавину права и отварају простор за процват цивилног друштва. Изнад свега, морамо постићи добросуседске односе између свих земаља у региону, надовезујући се на недавни успех у Северној Македонији. Поклањамо велику пажњу дешавањима у Србији и на Косову као и тежњама њихових грађана, због чега се у овом одлучујућем периоду састајемо са политичким лидерима и цивилним друштвом.”

Осим Мекалистера, делегацију Европског парламента чини још шест посланика:

Елмар Брок (ЕПП/Немачка), Нина Гил (СД/Уједињено Краљевство), Арне Лиц (СД/Немачка), Ришард Шарнецки (ЕЦР/Пољска), известилац за Косово Игор Шолтес (Зелени/ЕФА/Словенија) и Јаромир Количек (ГУЕ/Чешка)

*Ова ознака је без прејудицирања ставова о статусу и у складу је са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН и мишљењем Међународног суда правде о проглашењу независности Косова.

Подели

Comments are closed.