Десет година од почетка кризе: повратак опоравку захваљујући одлучној акцији Европске уније

0

Глобална финансијска криза отпочела је пре десет година и довела до највеће рецесије у Европској унији у њеној шездесетогодишњој историји. Криза није избила у Европи, али су ЕУ институције и земље чланице морале одлучно да реагују да би спречиле њен удар и исправиле недостатке почетне поставке Економске и монетарне уније. Одлучна акција се исплатила: данас, већ пету годину заредом, привреда Европске уније бележи раст. Недавни развој привреде охрабрује, али преостаје још толико тога што треба учинити да би се превазишло наслеђе година кризе. Европска комисија је у потпуности ангажована да испуни зацртани план о пословима, расту и социјалној правди.

Потпредседник Валдис Домбровскис, задужен за евро и социјални дијалог, рекао је: “Захваљујући одлучним политикама и одговору на кризу, привреда ЕУ се сада чврсто опоравља и Економска и монетарна унија је јача него до сада. Потребно је да наставимо да јачамо на основу овог напретка, комплетирамо финансијску унију, реформишемо наше привреде да бисмо подстакли међусобно приближавање, инклузивност и прилагодљивост и очувамо одрживе јавне финансије. Чинећи то, треба да наставимо уравнотежени приступ у коме смањење и подела ризика иду руку под руку, а јединство појединачног тржишта остаје очувано.”

Комесар Пјер Московици, задужен за економска питања, порезе и царине, изјавио је: “Десет година по избијању глобалне кризе, опоравак европске привреде је ојачао и проширио се. Морамо да искористимо овај позитиван импулс да бисмо завршили реформу наше Економске и монетарне уније. Не исправљају се све заоставштине из прошлости аутоматски. Видели смо како се развијају веће друштвене и економске разлике у и међу државама чланицама. Кључно је да наш пут унапред доприноси стварном и одрживом приближавању наших привреда.”

Подели

Comments are closed.