Диковић: Циљ војске Србије је да учествује у безбедносној структури ЕУ

0

Током првог дана боравка у Србији председавајући Војног комитета Европске уније генерал Михаил Костаракос разговарао је са начелником Генералштаба Војске Србије генералом Љубишом Диковићем у касарни „Бањица 2“ у Београду.

Тема разговора била је актуелна политичко-безбедносна ситуација у региону и свету, наовид се у саопштењу Министартсва одбране.

Председавајући Војном комитету Европске уније генерал Михаил Костаракос је истакао задовољство што има прилику да с генералом Диковићем води свеобухватне разговоре о заједничким стратешким циљевима Србије и Европске уније.

“Европска унија као глобални актер има врло важну улогу у заједничкој безбедносној и одбрамбеној политици, у којој има свеобухватни приступ. Наша нова глобална стратегија је успоставила оквир за наше будуће активности”, рекао је Костаракос напомињући да су три главна стратешка приоритета Европске уније заштита Европе, изградња капацитета и заштита и управљање кризама.

Како се наводи у саопштењу Министратсва одбране, генерал Костаракос је пренео захвалност ЕУ Србији на кључној улози и доприносу регионалној стабилности, подсетивши да је Србија већ партнер Војном комитету ЕУ, који високо цени активно учешће припадника Војске Србије у мисијама ЕУ и борбеној групи „Хелброк“.

FoNet

“Желим да искористим ову прилику и одам признање припадницима Војске Србије за професионализам, посвећеност и знање. Захвални смо српском руководству на томе што је упутило своје војнике да учествује у нашим операцијама и мисијама, што је још један показатељ да Европска унија не може бити интегрисана у потпуности као унија без Србије”, рекао је генерал Костаракос.

Генерал Диковић је поручио да је “наш циљ да учествујемо у безбедносној структури ЕУ иако нисмо њена чланица” и подсетио да припадници оружаних снага Републике Србије већ учествују у четири од укупно шест мисија колико их тренутно има у свету под покровитељством Европске уније.

“Све то указује”, истакао је начелник Генералштаба, “да систем безбедности Републике Србије свим својим активностима у потпуности следи и подржава стратегијско-политичку оријенатацију наше земље у придруживању Европској унији” рекао је генерал Диковић и додао да су скоро завршене “све формалности око приступања борбеној групи ЕУ „Хелброк“, а до 2020. године треба да изградимо способности за активно и равноправно учешће у тој групи, за шта имамо подршку како чланица борбене групе тако и чланица ЕУ”.

Пре годину дана генерал Диковић потписао је у Бриселу ноту о приступању Србије техничком споразуму о успостављању борбене групе Европске уније „Хелброк“. Тада је Министарство одбране Србије исказало спремност да у борбеној групи „Хелброк“ учествује са водом војне полиције, тимом за цивилно-војну сарадњу и са до пет штабних официра у команди снага борбене групе. Потписивањем ноте омогућено је пуноправно укључење снага Војске Србије у ову борбену групу, што уједно представља још једну потврду привржености Републике Србије заједничкој безбедносној и одбрамбеној политици ЕУ. Борбену групу „Хелброк“ чине Грчка, Бугарска, Кипар, Румунија, Украјина и Србија.

У наставку дводневне посете Републици Србији генерал Костаракос ће разговарати и са министрима одбране и спољних послова Александром Вулином и Ивицом Дачићем и присуствовати приказу „Слобода 2017“ на батајничком аеродрому.

Подели

Comments are closed.