Дијалог Београда и Приштине остаје важно питање и у 2019.

0

Питање Косова* и дијалога остаје важно питање и у 2019. години, посебно из перспективе приступања Србије ЕУ, оценио је шеф Делегације ЕУ Сем Фабрици након састанка са председником Србије Александром Вучићем. На заједничкој конференцији за новинаре председник Вучић је поновио молбу Србије да се ствари врате у “пређашње стање” и укину тарифе на робу из Србије, па ће се дијалог одмах наставити.

Амбасадор Фабрици је рекао да је Србија приступање ЕУ поставила као свој стратешки циљ и да је током 2018. године Унија подржала ту перспективу за Србију и друге земље Западног Балкана.

“Разговарали смо о ситуацији у региону, Косову, дијалогу и у 2019. години то остаје важно питање, посебно из перспективе чињенице приступања Србије Унији. Храброст и велика посвећеност су потребне у том процесу, а ми ћемо наставити да посредујемо у нади да ће се постићи одржив свеобухватни споразум”, нагласио је Фабрици.

Разговарали смо о тарифама које је Приштина увела Србији и БИХ”, рекао је Фабрици који је “поновио да се у том процесу може очекивати подршка ЕУ. Ми смо, истог момента када су царине уведене, ставили јасно да знања да је то против ЦЕФТА споразума и духа ССП и то смо стално понављали и тражили од Приштине да повуку те тарифе”, нагласио је.

“Владавина права је посебна тема о којој смо разговарали током радног ручка” пренео је Фабрици и додао да је Србија постигла одређени напредак, отворила је 16 поглавља и привремено затворила два.

“Са председником смо разговарали о приоритетима”, рекао је амбасадор ЕУ И додао су теме биле И “независност правосуђу, измене Устава које су у парламенту.

“Очекујемо дебату у парламенту који је кључна институција у демократском друштву у којем треба да живе дијалог и расправа”, рекао је Фабрици.

Он је напоменуо да је у току и рад на Медијској стратегији и нагласио да је потребна атмосфера која подстиче изражавање ставова.

“Ми смо са председником договорили овај ручак прошле године”, навео је Фабрици и додао да га не би повезивао са доласком председника Русије Владимира Путина.

Fonet

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће Србија наставити свој европски пут, без обзира када ће постати чланица, јер то све не зависи само од Србије. Он је захвалио земљама чланицама на подршци коју пружају Србији на европском путу и нагласио да је ЕУ најзначајнији спољнотрговински партнер, са 67 одсто трговинске размене.

“Сем тих лепих ствари разговарали смо и о ономе што Србија треба да уради, а једна је да се настави дијалог поводом споразумног решења измеðу Београда и Приштине”, навео је председник И додао: “пошто антицивилизацијске таксе против нас буду укинуте”.

“То није политички популарно, нити се допада народу, али ми смо спремни да наставимо разговоре у најбољој вери да постигнемо споразум. Нисам оптимиста, али сам рекао да ћу своје време и енергију посветити томе јер то значи сигурнију будућност за Србију, нагласио је председник Вучић.

Нас интересује наставак дијалог са легитимним и легалним представницима Албанаца да видимо да ли можемо да постигнемо договор, ако не можемо, да видимо која су решења неопходна да би се сачували мир и стабилност, рекао је Вучић.

“Косово једино слуша став САД, извињавам се ЕУ”, додао је. “Оно што је у фокусу ЕУ и свих нас, Владе Србије и председника, су владавина права, борба против корупције, организованог криминала и борба за слободу медија и друга важна питања попут независности правосуђа”, рекао је Вучић.

“Истакао сам да нам је нарочито важно да правосуђе буде независно, разговарали смо о доношењу појединих антикорпуцијских закона, испуњавању ГРЕЦО препорука”, додао је он.

“Много тога је пред владом, парламентом, министрима и оно што сам замолио председника Европске комисије је, пошто се сутра се одлучује о квотама за челик, што је за нас од огромног значаја, да се изађе у сусрет Србији”, рекао је Вучић.

“То се тиче односа ЕУ и Кине, али ми молимо да се уваже интереси Србије”, рекао је председник Вучић и додао да данашњи састанак нема везе са доласком Путина и да се ради случајно изабраном датуму.

Председник Србије Вучић је имао састанак са амбасадорима земаља чланица Европске уније (ЕУ) и шефом делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем, а састанку су присуствовали и министри Ивица Дачић, Јадранка Јоксимовић, Синиша Мали и Нела Кубуровиæ, као и шеф Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ðурић.

*Ова ознака је без прејудицирања ставова о статусу и у складу је са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација и мишљењем Међународног суда правде о проглашењу независности Косова

Подели

Comments are closed.