Добродошлица комесара Наврачича Косову* у програме Еразмус+ и Креативна Европа

0

Комесар за образовање, културу, омладину и спорт Тибор Наврачич и министри културе, омладине и спорта те просвете, науке и технологије Косова, Кујтим Гаши и Шићири Битићи, потписаће данас споразум о учешћу Косова у програмима Еразмус+ и Креативна Европа.

Уочи свечаности која се одржава у Бриселу, комесар Наврачич је изјавио: „Учешће Косова у програмима Еразмус+ и Креативна Европа ће додатно оснажити нашу сарадњу у области културе, образовања, омладине и спорта. Веома ми је драго што се Косово придружује овим програмима у тренутку када обележавамо Европску годину културног наслеђа.”

Пре него потенцијални учесници буду могли да се пријаве за конкурсе у оквиру Креативне Европе за текућу годину, споразум ће морати да ратификује Парламент Косова. Косово ће након ратификације имати приступ потпрограму Култура и међусекторском програму у оквиру Креативне Европе.

Овај споразум је важан корак у правцу спровођења стратегије ЕУ за кредибилну перспективу проширења и појачану сарадњу са Западним Балканом. Комисија је протекле недеље представила предлоге за повећање буџета програмâ Еразмус+ и Креативна Европа за период 2012-2027.

*Ова ознака је без прејудицирања ставова и у складу је са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН и мишљењем Међународног суда правде о проглашењу независности Косова.

Подели

Comments are closed.